Lacul Hillier, inexplicabilul şi minunatul lac roz din Australia (galerie foto)
alte articole
Această planetă fantastică pe care o locuim!
Nu este science fiction, nici o serie de desene animate, acesta este un loc real şi foarte frumos, demn de a fi apreciat. Acest rezervor de apă, cu o lungime de aproximativ 600 de metri şi o lăţime de 200 de metri, este înconjurat de o plajă cu nisip, dincolo de care se întind pretutindeni păduri de niaouli şi eucalipt. Pe latura sudică a lacului fâşia de pădure este ceva mai îngustă, astfel încât oceanul este foarte aproape.
Lacul Hillier, din Australia, este unul dintre cele câteva lacuri roz care există pe Pământ, fiind localizat pe Middle Island, una dintre insulele şi insuliţele care alcătuiesc arhipelagul Le Recherche. Acest lac roz este cu adevărat minunat şi este un loc sigur unde se poate înota ca în orice alt lac din lume, nu reprezintă niciun pericol.
Se spune că lacul roz de pe Middle Island a fost descoperit în 1802, când un navigator britanic, Matthew Flinders, a escaladat cea mai înaltă culme de pe insulă pentru a privi reţeaua de ape din jur, moment în care privirea i-a fost atrasă de un ochi de apă de culoare roz. Flinders, unul din cei mai importanţi navigatori şi cartografi ai timpului său, a circumnavigat Australia şi a încurajat numele acesta pentru continentul cunoscut anterior ca New Holland. Numele lui Flinders este în prezent asociat cu peste 100 de caracteristici geografice şi locuri din Australia, pe lângă Insula Flinders din Strâmtoarea Bass.
Dar care este cauza acestei culori roz?
În cazul lacului Hillier, care este un lac sărat – 340 de grame de sare la un litru de apă, o salinitate similară cu cea din Marea Moartă - cauza exactă nu a fost încă determinată. Totuşi, se speculează că rozul apei ar putea fi cauzat de Dunaliella salina şi Halobacteria care produc un pigment capabil să capteze razele soarelui. O altă ipoteză este că bacteriile halofilice de culoare roşie s-au fixat în crustele de sare, iar numărul lor fiind foarte mare, apa a ajuns să pară de culoare roz. Totuşi, în urma studiilor efectuate pe mostre de apă din Hillier nu s-au găsit urme de alge.
O altă caracteristică distinctivă, în comparaţie cu alte lacuri, este aceea că, în mod curios, culoarea roz rămâne neschimbată chiar şi atunci când apa din lac este pusă într-un pahar sau recipient transparent. Indiferent de unde este colectată, de la suprafaţă sau de pe fundul lacului, apa nu-şi schimbă culoarea roz. În alte lacuri, cum ar fi lacul roz din Senegal, nu se întâmplă acelaşi lucru deoarece nuanţa apei se schimbă în funcţie de adâncime.
Lacul Hillier este considerat una dintre minunile Australiei, alături de Uluru, "piatra sacră", Marea Barieră de Corali sau Pădurea de Eucalipt.
Adevărul este unul singur: nimic nu este mai nemărginit decât inventivitatea Mamei Natură, care, în acest caz, într-adevăr s-a depăşit pe ea însăşi!