UE, Ucraina şi Rusia au convenit să amâne o parte a Acordului de Asociere
alte articole
Uniunea Europeană şi Ucraina au convenit, vineri, să amâne o parte cheie a ”Acordului de Asociere”, care ar fi provocat represaliile ruse, în timp ce Rusia se va abţine să adopte noi măsuri împotriva Occidentului şi a Kievului.
Înţelegerea trilaterală de vineri dispersează o parte din nemulţumirile Rusiei care ar fi apărut odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre UE şi Kiev pe 1 noiembrie. Oficialii europeni mai speră că amânarea unei părţi din acord va facilita calmarea conflictelor de la graniţa ruso-ucraineană.
După vizita la Kiev din luna august, cancelarul german, Angela Merkel, s-a arăta dispusă să accepte descentralizarea Ucrainei cât şi participarea acesteia la Uniunea Eurasiatică, care va fi condusă de Rusia. Analiştii consideră că liderii UE şi liderii Uniunii Vamale, care va fi reorganizată sub denumirea de Uniunea Eurasiatică la începutul anului 2015, au ajuns la o soluţie de compromis privind Ucraina.
Conform înţelegerii de vineri, parlamentarii ucraineni şi cei europeni vor ratifica Acordul de Asociere săptămâna viitoare, aşa cum era plănuit, iar UE va continua să faciliteze comerţul cu bunuri provenite din Ucraina, aşa cum s-a convenit.
Dar Ucraina va amâna scăderea tarifelor pentru bunurile europene până la finalul anului 2015. Această măsură a provocat mai multe îngrijorări la Moscova, care susţine că valul de produse europene mai ieftine vor ajunge în Rusia, prin Ucraina. Economia rusă este stagnantă şi fragilă bazându-se în mare parte pe comerţul cu energie.
Comisarul pentru Comerţ al UE, Karel De Gucht, a anunţat că va fi amânată o parte a Acordului de Asociere, după ce s-a întâlnit cu Pavlo Klimkin, ministrul de externe al Ucrainei, şi Alexei Ulyukayev, ministrul rus al Dezvoltării Economice. De Gucht a recunoscut că acceptarea implicării Kremlinului în acordul bilateral dintre UE şi Ucraina ar putea reprezenta un precedent negativ.
”Lumea este făcut din precedente negative”, a adăugat acesta.
De Gucht susţine că aceste beneficii oferite Rusiei au venit pe fondul tensiunilor volatile dintre UE, Ucraina şi Rusia.
”Este o situaţie foarte complicată. Este o situaţie de război”, a apreciat De Gucht. ”Dacă asta poate contribui la calmarea presiunii, este un lucru bun”.
Acesta a adăugat că o amânare de 14 luni ”nu este sfârşitul lumii”.
O parte din analişti consideră că unul din principalele motive care au determinat invazia rusă din Ucraina este reprezentat de dorinţa UE şi a Rusiei de a folosi iniţial Ucraina ca pe o punte comercială, care să faciliteze schimburi de bunuri între Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică.
Oficialii ruşi au ameninţat că în cazul în care Acordul de Asociere va intra în vigoare pe 1 noiembrie, aceştia vor reduce relaţiile comerciale preferenţiale dintre Rusia şi Ucraina. Ca urmare a acordului de vineri, Rusia a convenit să menţină regimul comercial pe care l-a avut în trecut cu Ucraina.
Acordul de vineri necesită aprobarea Parlamentului European şi Consiliului European, format din şefii naţiunilor UE. De Gucht este optimist că înţelegerea va fi ratificată.
”Aceasta este cea mai raţională abordare pentru moment”, a declarat acesta.
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat Acordul de Asociere cu UE în iunie. Ambele tabere consideră înţelegerea ca fiind un pas major în apropierea Ucrainei de Europa. Poroşenko a denumit ziua semnării acordul drept ”cea mai importantă zi pentru ţara sa după Ziua Independenţei”.
Acordul de asociere ţinteşte să scadă tarifele aplicate unei mari părţi a produselor comercializate între UE şi Ucraina, în timp ce firmele ucrainene trebuie să respecte standardele şi regulile UE.
Moscova a protestat împotriva acordului încă de la început, precizând că acesta va afecta atât economia ucraineană cât şi pe cea rusă forţând companiile din cele două ţări să respecte standardele UE. Dar oficialii UE au insistat că acordul va aduce beneficii tuturor, inclusiv Rusiei.