Politicienii români, cea mai mare problemă naţională. Iulian Fota despre planurile Rusiei şi României în noul context geopolitic [video]

Moscova intenţionează să schimbe ordinea curentă din Europa, a declarat marti Iulian Fota, consilierul pe probleme de securitate naţională al presedintelui Basescu, in cadrul unei conferinte in care Center for European Plicy and Analysis a prezentat raportul "Romania in - promovarea statului de drept, a bunei guvernante si a leadershipului public.
Iulian Fota, Consilier Prezidenţial, conferinţă CEPA, 9 Septembrie 2014 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
P. P.
09.09.2014
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times.

Moscova intenţionează să schimbe ordinea curentă din Europa, a declarat marţi Iulian Fota, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Băsescu, în cadrul unei conferinţe în care Center for European Policy and Analysis (CEPA) a prezentat raportul "România în "Punctul critic" - promovarea statului de drept, a bunei guvernante şi a leadershipului public.

La patru zile de la încheierea Summitului Nato din Ţara Galilor, Iulian Fota a rezumat situaţia actuală din Europa de Est, pe fundalul crizei din Ucraina şi a confruntării dintre Rusia şi Occident.

În contextul nivelului scăzut de trai şi al problemelor sociale, Kremlinul se foloseşte de exacerbarea sentimentelor naţionaliste ale populaţiei pentru a-şi servi interesele şi pentru a distrage poporul de la problemele interne, a explicat Fota. Occidentul, care este deja "întipărit" în mentalul colectiv rus ca un inamic, este portretizat drept agresor şi folosit de Moscova pentru a-şi justifica diversele campanii, interne şi externe.

Politica externă a Rusiei se centrează în jurul a trei mari obiective, a mai explicat Fota la conferinţa ce a beneficiat de prezenţa unor înalţi oficiali americani, printre care fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein şi însărcinatul cu afaceri, Dean Thompson.

Un prim obiectiv al Rusiei este oprirea, cu orice preţ, a occidentalizării Ucrainei: "Rusia va face orice poate pentru a opri ”occidentalizarea” Ucrainei. Dacă este necesar va folosi forţa militară deoarece experienţa din Georgia a dovedit Moscovei că folosirea forţei în cadrul politicii externe poate fi eficientă în astfel de situaţii.", a arătat Fota.

Un al doilea obiectiv al Rusiei, unul pe termen lung, este schimbarea ordinii curente din Europa. "Moscova vrea să înşele ”europenizarea” Europei. Să înşele NATO. Să înşele UE. Să înşele relaţiile trans-atlantice. Există deja măsuri implementate în acesta privinţă, care sunt foarte relevante", a declarat Fota.

Există posibilitatea ca Rusia să aibă deja câţiva aliaţi în acest joc, inclusiv unele dintre partidele de extremă dreaptă din Europa, iar unii dintre ei sunt deja bine-cunoscuţi. De exemplu partidul Jobbik din Ungaria, al cărui lider Gabor Vona se va întâlni în săptămânile următoare cu preşedintele rus Vladimir Putin, a precizat consilierul prezidenţial.

Cel de-al treilea obiectiv al Rusiei, tot pe termen lung şi de asemenea foarte complex este "să întoarcă ordinea mondială sau să construiască una nouă în care poziţia de putere a Rusiei să fie prezervată. Dar globalizarea a reprezentat o problemă pentru Rusia în ultimii ani deoarece nu are destule resurse pentru a intra într-o competiţie pe scară globală", a sumarizat Fota tabloul intenţiilor liderilor de la Kremlin.

Occidentul, actor defensiv

Confruntarea cu Occidentul lansată de Moscova în 2008 este destul de periculoasă deoarece Rusia nu are nicio altă alternativă în politica externă, a explicat consilierul prezidenţial adăugând că Occidentul nu s-a arătat dispus să se angajeze într-o confruntare cu Rusia. Occidentul preferă să se implice în comerţ din cauza avantajelor tehnologice care-i aduc profituri mult mai mari.

Occidentul a ales să adopte o postură defensivă şi să se implice în parteneriate constructive şi de durată. Este timpul ca Occidentul să se trezească, a transmis Iulian Fota un mesaj liderilor aliaţi din Occident.

"Înţelegând provocarea ridicată de Rusia, NATO a dat un răspuns coerent şi unit. Va fi o confruntare complexă, care va include instrumente ideologice, politice, militare etc. Rusia va vrea să influenţeze procesul decizional din Uniunea Europeană şi mentalitatea populaţiei. Rusia ar vrea să se afirme pe plan mondial, dar O.N.U şi China nu vor s-o recunoască drept o putere, a mai apreciat consilierul.

“Sper că Occidentul va pregăti un răspuns potrivit. Există unele probleme cu liderii UE, care sunt dispuşi să adopte sancţiuni împotriva Rusiei, dar sunt încă reticenţi să se implice adânc într-o confruntare cu Rusia.”

Politicienii români, ce mai mare problema naţională

Cât despre România, analizând situaţia ţării în contextul politicii internaţionale, consilierul prezidenţial a identificat marea masă a politicienilor drept cea mai mare problemă naţională existentă.

”Provocarea principală din România nu cade asupra societăţii civile, care este cea mai occidentalizată parte a societăţii. Partea cea mai dificilă din România este reprezentată de către politicieni. Obiectivul principal al politicienilor din România este să le spună că drumul spre Europa este cel corect. Faptul că România este în NATO şi în UE reprezintă cele mai importante decizii.", a declarat Fota, în contextul recentei vizite a premierului în China şi pe fundalul îngrijorării societăţii civile în legătură cu afinităţile pro-est ale PSD.

"Avem 25 de ani de la căderea comunismului în decembrie. După această perioadă de timp putem trage o concluzie. Integrarea în UE şi NATO au însemnat totul pentru noi. Securitatea noastră, prosperitatea noastră, atât de multă cât este în acest moment, provin din aceste două decizii.", a adăugat Fota.

"Toţi politicienii din România trebuie să vorbească cu o singură voce că integrarea României în UE şi NATO a reprezentat cel mai important lucru. Dar în aceste condiţii, după ce a avut foarte mult succes la summit, este foarte greu de înţeles de ce, după ce preşedintele şi-a făcut treaba atât de frumos, se află într-o situaţie să fie înlăturat. Cred că acesta este cel mai greu de înţeles lucru”, a mai adăugat consilierul prezidenţial, făcând referire la tentativa şefului senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a-l suspenda pe preşedinte, când avem un război la graniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor