Rusia a redus livrările de gaze naturale către România

Logoul companiei ruse Gazprom.
Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Federaţia Rusă a redus vineri livrările de gaze naturale către România cu 5% faţă de ceea ce era planificat, fără ca partea română să fi primit vreo motivaţie din partea ruşilor, a declarat, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"Fluxurile de gaze prognozate a fi livrate din Federaţia Rusă către România s-au redus astăzi (vineri — n.r.) cu 5% faţă de ceea ce era planificat. Este vorba de cantităţi mici. Nu am fost informaţi oficial în legătură cu motivul acestei reduceri"', spus Nicolescu.

În lumina acestui eveniment, ministrul a convocat, pentru ora 16.00, o şedinţă de analiză cu reprezentanţii Transgaz, Petrom şi Romgaz.

Anunţul lui Nicolescu vine la două zile după ce companiile de gaze din Polonia şi Slovacia au anunţat că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% faţă de cantitatea din contracte. Ca urmare a diminuării cantităţii de gaze primite de la ruşi, Polonia s-a văzut nevoită să suspende livrarea a 4 milioane de metri cubi/zi către Ucraina, căreia Gazprom i-a sistat furnizarea de gaze în iunie.

Reducerea cantităţilor de gaze furnizate României vine pe fundalul intrării în vigoare a unei noi serii de sancţiuni ale Uniunii Europene şi SUA împotriva Rusiei, ţintind să blocheze creditele şi tehnologiile vitale pentru industria petrolieră rusă.

UE va interzice împrumuturile către cinci bănci de stat ruse şi trei companii energetice începând de sâmbătă, ţintind la noile proiecte ale Rusiei din zona Arctică şi la extragerile de ţiţei de şist din Siberia, iar SUA anunţat măsuri menite să paralizeze joint venture-ul Exxon-Rosneft în zona Arctică, care valora 3,2 miliarde de dolari. Sancţiunile i-ar putea forţa şi pe cei de la BP să-şi amâne planurile pentru dezvoltarea câmpurilor de şist alături de Rosneft în regiunea Volga-Urali.

Totodată, noul pachet de măsuri le interzice companiilor europene să participe în proiectele de explorare şi producţie atât la mare adâncime cât şi în vastul bazin de ţiţei de şist al Rusiei. Companiile ruse au forat de mai mulţi ani cu tehnologia şi know-how-ul modern al Statelor Unite pentru a reduce semnificativ costurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne