Nuclearelectrica selectează o companiei chineză ca "Investor Calificat" pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 Cernavodă

Vedere generala a centralei nucleare de la Cernavoda
Vedere generala a centralei nucleare de la Cernavoda (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Nuclearelectrica a anunţat marţi finalizarea primei etape a procedurii de selecţie de investitori pentru continuarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă.

Deloc surprinzător, selectată a fost compania chineză China General Nuclear Power Corporation, companie cu care autorităţile române semnaseră, încă din noiembrie 2013, o scrisoare de intenţie cu chinezii, pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Ca urmare a acordului între guvernanţii români şi cei chinezi, la rândul lor, canadienii de la Candu Energy Inc. au semnat şi ei, pe 24 iulie, un acord de cooperare NPEC) pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.

Selectarea investitorului a arătat, în aceste condiţii, a act pur formal, praf în ochii UE, normele europene la care România şi-a adaptat legislaţia, interzicând atribuirea directă a lucrărilor. În pofida complexităţii proiectului, Nuclearelectrica a anunţat un calendar de selecţie a investitorului foarte strâns, companiile interesate având la dispoziţie doar două săptămâni pentru depunerea documentaţiei de calificare. Surpriză, surpriză, unicul investitor care a depus o documentaţie de calificare, până la data de 08 septembrie 2014, ora 16:00, a fost compania chineză curtată de guvernanţii români.

În urma desemnării "Investitor Calificat", chinezii, renumiţi pentru bunul lor obicei de a "copia" tehnologia partenerilor (fără a da un ban), va avea acces la informaţii legate de cele două reactoare. Conform hotnews, potrivit calendarului de selectare a investitorilor, compania chineză va avea acces la date, după care va trebui încheiat un memorandum de înţelegere.

Calendarul se va finaliza cu momentul demarării negocierilor dintre Comisia de Negociere şi Investitorul Selectat cu privire la Actul Constitutiv şi Acordul Investitorilor pentru Societatea de Proiect, negocieri ce ar trebui demarate pe 26 noiembrie. Negocierile se pot finaliza fie cu înfiinţarea unei noi companii de proiect, fie cu renunţarea din partea companiei chineze la orice implicare în proiectul Reactoarelor 3 şi 4, după ce chinezii vor fi avut, bineînţeles, acces la date strategice pentru sistemul energetic românesc.