Maior: Expansiunea Rusiei în Crimeea, o pierdere de soft power care îi afectează grav interesele

Directorul SRI, George Maior, a remarcat, în cadrul unui interviu pentru Mediafax, că, deşi a câştigat teritorial când a decis expansiunea în Crimeea, Rusia a pierdut drept urmare o acumulare de soft power care s-ar fi dovedit extrem de utilă în manifestarea internaţională, ceea ce este grav pentru interesele Rusiei pe termen mediu şi lung.
George Maior, directorul SRI a fost audiat la Comisia SRI din Parlamentul României în legătură cu Proiectul Roşia Montană (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.09.2014

Directorul SRI, George Maior, a remarcat, în cadrul unui interviu pentru Mediafax, că, deşi a câştigat teritorial când a decis expansiunea în Crimeea, Rusia a pierdut drept urmare o acumulare de Soft power care s-ar fi dovedit extrem de utilă în manifestarea internaţională, ceea ce este grav pentru interesele Rusiei pe termen mediu şi lung.

George Maior este de părere că modelul ideal de putere mondială va fi întotdeauna o combinaţie între soft şi hard power. "Din păcate, dacă insişti prea mult pe una dintre dimensiuni, de exemplu pe cea «hard», ajungi într-o marginalizare în sistemul de valori internaţional, care se bazează, totuşi, pe drept internaţional, pe nişte principii minimale acceptate de comunitatea internaţională", a explicat Maior.

"Rusia a pierdut, deşi a câştigat teritorial, în câteva zile, prin expansiunea în Crimeea, (...) a pierdut în aceleaşi zile o acumulare de soft power care ar fi putut să o ajute mult mai pregnant în manifestarea sa în sistemul internaţional. Ceea ce este, cred, grav pentru interesele pe termen mediu şi lung ale Rusiei", a mai afirmat şeful SRI.

În opinia acestuia, atunci când pierzi "atât de masiv din legitimitate prin acţiunile tale unilaterale, este foarte greu să-ţi reconstruieşti acea legitimitate fără diplomaţie, fără acumulare din nou de soft power şi fără a da înapoi în ceea ce priveşte acţiunile unilaterale de tip militar, geopolitic care doresc achiziţionarea de teritorii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor