Ruşii lovesc în Ucraina prin polonezi. Livrările de gaze către Polonia, reduse cu un sfert

Compania de stat care deţine monopolul în Polonia în domeniul petrolului şi gazelor naturale, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), reclamă că, începând de luni, Gazprom a redus livrările de gaze naturale către Polonia cu până la un sfert.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
11.09.2014

Compania de stat care deţine monopolul în Polonia în domeniul petrolului şi gazelor naturale, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), reclamă că, începând de luni, Gazprom a redus livrările de gaze naturale către Polonia cu până la un sfert.

Potrivit Bloomberg, în ultimele două zile, PGNiG ar fi primit cu 20-24% mai puţine gaze decât a comandat de la Gazprom Export, compania poloneză fiind obligată să-şi compenseze cantitatea lipsă din surse alternative.

Ca o consecinţă imediată, miercuri, 10 septembrie, la ora locală 15.00, Polonia a fost obligată să oprească furnizarea de gaze către Ucraina, potrivit companiei ucrainene UkrTransGaz.

Conform energyreport.ro, după ce iniţial au refuzat să comenteze, oficialii Gazprom au declarat ulterior că livrările către Polonia au fost limitate din cauza unor lucrări de mentenanţă la conducte şi a unor operaţiuni de umplere a depozitelor subterane de înmagazinare gaze ale Rusiei, derulate în perspectiva venirii iernii.

Nu de aceeaşi părere sunt şi ucrainenii. Potrivit lui Ihor Prokopiv, CEO UkrTransGaz, Rusia reduce cantităţile de gaz livrate ţărilor UE pentru a restricţiona furnizarea către Ucraina, drept dovadă, Polonia, care nu a primit cantităţile de gaz rusesc comandate, s-a văzut nevoită să oprească furnizarea către Ucraina a 4 milioane de metri cubi pe zi, fiind posibil să reia livrările abia de la 12 septembrie şi numai în cazul în care fluxurile inverse de la Slovacia nu vor fi fost ameninţate la momentul respectiv, a adăugat Prokopiv.

În ultimele două zile, Polonia a crescut cererea de gaz rusesc prin Belarus cu 49 la sută faţă de nivelul de săptămâna trecută şi a cerut un plus de 28 la sută de gaze furnizate prin Ucraina, potrivit datelor de la Gaz-System SA, operatorul conductei de gaz din Polonia.

Miercuri însă, când Polonia a cerut Ucrainei să înceapă să-i furnizeze cele 11 milioane metri cubi de gaze ruseşti pe care le-a comandat de la Gazprom, gigantul rus a declarat că nu este în măsură să furnizeze decât 7 milioane de metri cubi.

Invocând lucrările de mentenanţă, gigantul rus a susţinut că livrările de gaze către Polonia nu pot fi crescute, urmând să fie menţinute la nivelul de săptămâna trecută, ceea ce a lovit direct în Ucraina, Varşovia sistând furnizarea a 4 milioane de metri cubi/zi de gaze către Kiev.

Ucraina încearcă să-şi procure gaze naturale din Europa, după ce Gazprom i-a întrerupt furnizare de gaze pe 16 iunie, invocând facturile neplătite de către Kiev cât şi disputele asupra preţurilor, pe care Ucraina refuză să le accepte, considerându-le exagerat de mari.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că redirecţionarea în flux invers prin conducte şi revânzarea către Ucraina a gazelor cumpărate de state UE precum Polonia, Slovacia sau Germania de la Gazprom este ilegală şi încalcă prevederi contractuale în vigoare. În iunie, când pe fundalul tensiunilor legate de anexarea Crimeei Moscova a decis sistarea furnizării de gaz către Ucraina, Alexei Miller, şeful Gazprom, declara că va limita alimentare cu gaz către staţiile unde observă fluxuri inverse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor