UE sancţionează companii de transport maritim ruseşti şi porturi iraniene din cauza livrărilor de drone către Rusia

. (Youtube - captură ecran)
Redacţia
20.11.2024

Bruxelles-ul a sancţionat luni trei firme ruseşti de transport maritim şi mai multe porturi şi transportatori iranieni, acuzându-i că au ajutat Teheranul să furnizeze drone şi rachete pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, informează The Moscow Times.

Navele operate de VTS Broker şi Arapax, ambele cu sediul în regiunea Astrakhan din Rusia, şi MG Flot, cu sediul în republica Daghestan, au fost identificate ca transportând bunuri iraniene cu caracter militar, inclusiv componente pentru drone, prin Marea Caspică, a declarat UE.

Blocul comunitar a interzis, de asemenea, tranzacţiile cu porturile „deţinute, operate sau controlate” de persoane şi entităţi sancţionate, vizând în special porturile iraniene Amirabad şi Anzali de pe Marea Caspică. Ar putea fi făcute excepţii pentru navele care necesită asistenţă în circumstanţe precum probleme de siguranţă maritimă.

UE a extins sancţiunile la compania iraniană de transport maritim de stat IRISL şi la directorul acesteia, Mohammad Reza Khiabani. Aceste măsuri se bazează pe sancţiunile anterioare împotriva entităţilor iraniene acuzate de sprijinirea eforturilor militare ale Rusiei.

În septembrie, UE s-a alăturat Statelor Unite acuzând Teheranul că a furnizat rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Rusiei pentru războiul împotriva Ucrainei, o afirmaţie negată de Iran.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a criticat duminică această politică de sancţiuni, calificând-o drept nejustificată şi bazată pe un „pretext inexistent privind rachetele”. El a avertizat că astfel de acţiuni s-ar putea întoarce împotriva sa, susţinând că „libertatea de navigaţie este un principiu de bază al dreptului mării” şi acuzând UE de aplicare selectivă.

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmaeil Baghaei, a declarat că Teheranul va decide cu privire la răspunsul său la sancţiunile extinse ale UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor