UE pregăteşte un "plan B" în cazul în care SUA s-ar retrage din negocierile de pace ruso-ucrainene

Kaja Kallas (Getty Images)
Redacţia
01.05.2025

UE pregăteşte un „plan B” privind menţinerea sancţiunilor economice împotriva Rusiei în cazul în care administraţia Trump abandonează negocierile de pace cu Ucraina şi caută o apropiere de Moscova, potrivit şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas, citată de Financial Times.

Preşedintele american Donald Trump a promis că va pune capăt rapid războiului lansat de Rusia în urmă cu peste trei ani împotriva Ucrainei, dar nu a reuşit să impună un acord de pace în primele 100 de zile de mandat, Moscova şi Kievul respingând elemente ale propunerilor administraţiei sale.

„Se pune întrebarea dacă americanii vor dori să plece. Vedem semne că se gândesc dacă ar trebui să părăsească Ucraina şi să nu încerce să ajungă la un acord cu ruşii, deoarece este dificil”, a declarat Kaja Kallas, Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate.

Un purtător de cuvânt al secretarului de stat american Marco Rubio a declarat marţi: „Dacă nu se înregistrează progrese, ne vom retrage din rolul de mediatori în acest proces.”

Sugestiile lui Trump privind apropierea economică de Moscova, ca parte a unui acord de pace, au alimentat îngrijorările că unele ţări din UE vor cere Bruxellesului să ia măsuri pentru ridicarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei în lunile următoare.

Oficialii europeni sunt, de asemenea, îngrijoraţi de consecinţele unei eventuale decizii a SUA de a permite companiilor sale să reia cooperarea economică cu Rusia, în timp ce firmele din Uniunea Europeană sunt încă împiedicate să facă acest lucru.

Kallas a declarat că există un „plan B” pentru a menţine presiunea economică asupra Rusiei în cazul în care Ungaria va bloca prelungirea sancţiunilor economice ale UE în iulie, dar a subliniat că Bruxellesul rămâne concentrat pe menţinerea aliniamentului tuturor statelor membre.

„Există şi un plan B, dar trebuie să lucrăm pentru planul A, pentru că altfel ne concentrăm pe planul B şi atunci acesta se va realiza”, a spus ea, adăugând că sunt în curs discuţii cu Washingtonul şi alţi parteneri internaţionali pentru a se asigura menţinerea regimului de sancţiuni occidentale.

Potrivit sursei citate, o opţiune ar fi ca guvernele naţionale să adopte sancţiunile în mod individual pentru a ocoli veto-ul Ungariei, cum ar fi emiterea de către Belgia a unui decret regal pentru a menţine îngheţate pe teritoriul belgian active ale statului rus în valoare de 190 de miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor