Liderul interimar al Coreei de Sud, Han Duck-soo, demisionează

Han Duck-soo (Getty Images)
Redacţia
01.05.2025

Liderul interimar al Coreei de Sud, premierul Han Duck-soo, a anunţat joi că demisionează pentru a-şi asuma „o responsabilitate mai mare”, pe fondul aşteptărilor că va candida la alegerile prezidenţiale de luna viitoare, informează AP News.

Han a apărut ca un potenţial lider conservator, în contextul în care principalul partid conservator, Partidul Puterea Poporului, rămâne în haos după recenta demitere a preşedintelui Yoon Suk Yeol. Observatorii se aşteaptă ca Han să-şi lanseze oficial campania prezidenţială vineri.

„Am două căi în faţa mea. Una este să duc la bun sfârşit responsabilitatea grea pe care o am acum. Cealaltă este să renunţ la această responsabilitate şi să îmi asum una şi mai grea. Am decis în cele din urmă sa renunţ la funcţia mea pentru a face tot ce pot şi tot ce trebuie pentru a ajuta la depăşirea crizelor cu care ne confruntăm”, a declarat Han într-un anunţ televizat la nivel naţional.

Han, care a fost numit de Yoon în funcţia de prim-ministru, cea de-a doua funcţie din stat, se va alinia probabil cu Partidul Puterea Poporului pentru a lansa o campanie conservatoare unificată împotriva favoritului liberal Lee Jae-myung, spun observatorii.

În vârstă de 75 de ani, Han Duck-soo este un birocrat de carieră cu aproximativ 40 de ani de serviciu public şi un doctorat în economie la Harvard. A ocupat numeroase funcţii importante atât în guverne conservatoare, cât şi liberale, printre care ministru al Comerţului, ministru al Finanţelor şi ambasador în SUA. A fost de două ori prim-ministru, prima dată sub preşedintele liberal Roh Moo-hyun, între 2007 şi 2008, şi apoi sub Yoon.

Susţinătorii lui spun că vasta sa experienţă în guvern, în special în domeniul economic, l-ar face liderul potrivit pentru a face faţă politicilor tarifare agresive ale preşedintelui Donald Trump şi altor probleme economice. Criticii săi spun însă că Han, care nu a deţinut niciodată o funcţie aleasă, nu are o bază politică puternică şi este prea bătrân pentru a deveni preşedinte.

Principalul partid liberal de opoziţie, Partidul Democrat, a criticat dur decizia lui Han.

„Numai pedeapsa severă a poporului îl aşteaptă pe premierul Han Duck-soo, care este orbit de lăcomie şi abandonează afacerile statului”, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Cho Seung-rae.

Han îşi va încheia oficial mandatul la miezul nopţii, după ce va semna un document în acest sens, potrivit presei sud-coreene. Odată cu demisia lui Han, vicepremierul Choi Sang-mok devine preşedinte interimar până la alegerea unui nou lider pe 3 iunie.

Lee, care a câştigat duminică nominalizarea Partidului Democrat, este favorit pentru a câştiga alegerile. Însă campania sa a suferit o lovitură joi, după ce Curtea Supremă a ordonat unei instanţe inferioare să revizuiască anularea anterioară a condamnării sale pentru încălcarea legii electorale.

Deşi nu este clar dacă Curtea Supremă din Seul va pronunţa o nouă hotărâre în cazul lui Lee înainte de alegerile din 3 iunie, această evoluţie le-a oferit rivalilor săi conservatori un argument pentru o ofensivă politică. Conform legislaţiei sud-coreene, orice persoană care primeşte o amendă de peste 1 milion de woni (683 USD) pentru încălcarea legii electorale nu poate candida la alegeri timp de cinci ani.

Partidul Democrat a condamnat Curtea Supremă pentru că ar fi încercat să se amestece în alegeri.

După ce parlamentul controlat de opoziţia liberală l-a pus sub acuzare pe Yoon pe 14 decembrie pentru declararea legii marţiale care a aruncat ţara în haos, Han a început să exercite funcţia de lider interimar.

El a intrat însă rapid în conflict cu Partidul Democrat al lui Lee din cauza refuzului său de a ocupa trei posturi vacante din cadrul Curţii Constituţionale, formată din nouă membri, care delibera asupra demiterii sau repunerii în funcţie a lui Yoon. Decizia Curţii de a-l demite pe Yoon avea nevoie de sprijinul a cel puţin şase judecători.

La sfârşitul lunii decembrie, Partidul Democrat şi alte partide mici de opoziţie au votat pentru demiterea lui Han, acuzându-l că a obstrucţionat restabilirea componenţei complete a Curţii şi că a fost complice la decretul lui Yoon privind legea marţială. În martie, însă, Curtea Constituţională a anulat demiterea lui Han, reinstalându-l în funcţia de preşedinte interimar. La începutul lunii aprilie, Curtea a decis demiterea lui Yoon.

Yoon se confruntă separat cu un proces penal pentru rebeliune în legătură cu decretul său privind legea marţială. Joi, procurorii au adăugat acuzaţii de abuz de putere, potrivit unui comunicat al parchetului din Seul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor