Moment istoric: Ucraina şi Statele Unite au semnat acordul privind resursele naturale. Ce prevede acesta

Ucraina şi Statele Unite au semnat un acord pentru înfiinţarea unui Fond de Investiţii pentru Reconstrucţie, 30 aprilie 2025 (Facebook - Yulia Svyrydenko)
Redacţia
01.05.2025

Ucraina şi Statele Unite au semnat un acord pentru înfiinţarea unui Fond de Investiţii pentru Reconstrucţie, a anunţat pe Facebook viceprim-ministrul şi ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Sviridenko, potrivit Ukrinform.

„Conform acordului dintre preşedintele Volodimir Zelenski şi preşedintele Donald Trump, împreună cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, am semnat Acordul privind înfiinţarea unui Fond de Investiţii pentru Reconstrucţie între Statele Unite şi Ucraina”, se arată în postare.

Potrivit ministrei Economiei, acordul prevede crearea unui fond comun cu SUA care va atrage investiţii globale în ţară.

Ea a subliniat principalele prevederi ale acordului:

Proprietatea şi controlul deplin rămân în mâinile Ucrainei: Toate resursele de pe teritoriul ucrainean şi din apele teritoriale aparţin Ucrainei. Statul ucrainean este cel care decide ce şi unde se extrage. Subsolul rămâne în proprietatea Ucrainei — acest lucru este clar stabilit în acord.

Parteneriat egal: Fondul este structurat pe o bază 50/50. Acesta va fi gestionat în comun de Ucraina şi Statele Unite. Niciuna dintre părţi nu va deţine un vot dominant — o reflectare a parteneriatului egal între cele două naţiuni.

Activele naţionale sunt protejate: Acordul nu modifică procesele de privatizare sau gestionarea întreprinderilor de stat — acestea vor rămâne ucrainene. Companii precum Ukrnafta şi Energoatom vor rămâne în proprietatea statului.

Fără datorii: Acordul nu include dispoziţii privind obligaţiile de plată ale Ucrainei faţă de Statele Unite. Punerea sa în aplicare permite ambelor ţări să îşi extindă potenţialul economic prin cooperare şi investiţii egale.

Iulia Sviridenko mai precizează în postarea sa că acordul este conform cu Constituţia şi menţine cursul Ucrainei către integrarea europeană.

Este în conformitate cu legislaţia naţională şi nu intră în conflict cu niciuna dintre obligaţiile internaţionale ale Ucrainei. Este important de menţionat că acordul transmite partenerilor globali semnalul că această cooperare pe termen lung cu Ucraina – pe parcursul a zeci de ani – nu este doar posibilă, ci şi fiabilă.

Fondul va fi finanţat exclusiv din noi licenţe: Mai precis, 50% din veniturile provenite din noi licenţe în domeniul materialelor critice, petrolului şi gazelor – generate după crearea fondului – vor fi direcţionate către acesta. Veniturile provenite din proiecte existente sau din cele deja înregistrate în buget nu vor fi incluse. Acordul prezintă, de asemenea, cooperarea strategică viitoare.

Modificările legislative vor fi limitate şi ţintite.

Pentru funcţionarea fondului sunt necesare doar modificări ale Codului bugetar. Acordul în sine va fi supus ratificării Radei Supreme.

Statele Unite vor contribui la atragerea de investiţii şi tehnologii suplimentare: Fondul este sprijinit de guvernul SUA prin intermediul agenţiei DFC. Acest lucru va ajuta Ucraina să atragă investiţii şi tehnologii din SUA, UE şi de la alţi parteneri internaţionali care sprijină lupta acesteia împotriva agresorului rus. Transferul şi dezvoltarea tehnologică sunt o parte esenţială a acordului, deoarece Ucraina are nevoie nu numai de capital, ci şi de inovare.

Acordul prevede garanţii fiscale: Veniturile şi contribuţiile fondului nu vor fi impozitate nici în Statele Unite, nici în Ucraina, asigurând eficacitatea maximă a procesului de investiţii.

Cum va funcţiona fondul

Sviridenko a explicat, de asemenea, modul în care va funcţiona fondul.

Statele Unite vor contribui la fond. Pe lângă contribuţiile financiare directe, acesta poate oferi şi noi forme de asistenţă, de exemplu sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina.

Ucraina va contribui cu 50% din veniturile bugetului de stat provenite din noile chirii pentru licenţele acordate pentru noi zone. Ucraina poate, de asemenea, să aducă contribuţii suplimentare peste acest nivel de bază, dacă doreşte. Această cooperare este concepută să dureze zeci de ani.

Fondul va investi apoi în proiecte de extracţie a materialelor critice, a petrolului şi a gazelor, precum şi în infrastructura şi prelucrarea aferente. Proiectele specifice de investiţii vor fi selectate în comun de Ucraina şi SUA. Este important de menţionat că Fondul poate investi exclusiv în Ucraina.

Se preconizează că, în primii 10 ani, profiturile şi veniturile Fondului nu vor fi distribuite, ci reinvestite în Ucraina – în noi proiecte sau în reconstrucţie. Aceste condiţii vor face obiectul unor discuţii ulterioare.

"Am elaborat un acord care prevede condiţii reciproc avantajoase pentru ambele ţări. SUA îşi reafirmă angajamentul faţă de pacea pe termen lung în Ucraina şi recunoaşte contribuţia Ucrainei la securitatea globală, inclusiv decizia sa de a renunţa la armele nucleare. Este un acord care reafirmă angajamentul Statelor Unite ale Americii faţă de securitatea, redresarea şi reconstrucţia Ucrainei", a adăugat Sviridenko.

Ea a exprimat recunoştinţa faţă de ambii preşedinţi pentru leadershipul lor şi faţă de toţi cei care au contribuit la substanţializarea acordului.

„Acesta este acum un document capabil să aducă succes ambelor ţări – Ucrainei şi Statelor Unite ale Americii”, a scris ministra ucraineană.

Rapoarte anterioare indicau că guvernul ucrainean a aprobat măsurile necesare pentru semnarea acordului cu SUA privind înfiinţarea Fondului de Investiţii pentru Reconstrucţie.

Pe 17 aprilie, reprezentanţii Ucrainei şi ai Statelor Unite au semnat un memorandum care confirmă intenţia comună de a încheia un parteneriat economic reciproc avantajos. Acordul în sine trebuie încă finalizat şi ratificat de parlamentele ambelor ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor