SUA ridică parţial blocajul asupra ajutorului militar pentru Ucraina. Trump aprobă prima vânzare de arme către Kiev

Preşedintele Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, 20 ianuarie 2025. (Anna Moneymaker/Getty Images)
Redacţia
01.05.2025

Miercuri, administraţia Trump a informat Congresul despre intenţia sa de a da undă verde exportului de produse destinate apărării către Ucraina prin vânzări comerciale directe (DCS) în valoare de 50 de milioane de dolari sau mai mult, potrivit Kyiv Post, care citează surse diplomatice.

Permisiunea – prima de acest fel de când Trump s-a întors la Casa Albă, în urmă cu peste 100 de zile – vine la doar câteva săptămâni după ce administraţia a suspendat toată asistenţa militară destinată Ucrainei pentru a o revizui, subliniind o nouă prioritate: valorificarea influenţei SUA pentru a încheia conflictul prin diplomaţie, şi nu prin sprijin militar prelungit.

Congresul, în cel mai recent pachet de ajutor pentru Ucraina, a aprobat vânzări de arme în valoare de peste 1 miliard de dolari prin programul DCS (Direct Commercial Sales) destinate Ucrainei. Administraţia anterioară a SUA, condusă de preşedintele Joe Biden, a permis ca o parte din acest ajutor să fie folosit pentru a transfera arme extrem de necesare către ţara devastată de război, cum ar fi mitraliere complet automate de calibru .50.

Între 2015 şi 2023, SUA a autorizat discret exportul permanent de articole şi servicii de apărare în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari către Ucraina prin DCS.

„Toate tranzacţiile DCS sunt discrete; nu sunt anunţate public ca cele prin Foreign Military Sales (FMS)”, a declarat pentru publicaţia citată Colby Badhwar, analist în domeniul asistenţei de securitate la Tochnyi, un grup de cercetare.

„Noutatea aici este, practic, că [vânzările de arme ale SUA] continuă, în ciuda tuturor previziunilor că Trump va întrerupe complet sprijinul pentru Ucraina”, a adăugat el.

Avizul privind licenţa de vânzare în valoare de 50 de milioane de dolari, semnalat pentru prima dată de Kyiv Post, a fost transmis Congresului prin Legea privind controlul exporturilor de armament (Arms Export Control Act), o lege care autorizează preşedinţii SUA să controleze importul şi exportul de articole şi servicii de apărare, potrivit unui document oficial trimis de Departamentul de Stat către Congres.

Vânzarea propusă acoperă exportul de articole de apărare, inclusiv date tehnice, şi servicii de apărare către Ucraina.

Această mişcare vine, de asemenea, la doar câteva săptămâni după ce preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat intenţia ţării sale de a achiziţiona sisteme de apărare antiaeriană şi arme din SUA în valoare de 30–50 miliarde de dolari, ca parte a unor garanţii de securitate viitoare.

Dr. Michael Cecire, cercetător în domeniul apărării şi securităţii la Rand, o organizaţie nonprofit şi non-partizană de cercetare, consideră că, dacă ajutorul militar american pentru Ucraina continuă – fie prin menţinerea pachetului anterior, fie prin folosirea autorităţii prezidenţiale de retragere – „acesta va consolida influenţa SUA”.

„Administraţia Trump a comunicat în mod repetat dorinţa sa pentru un armistiţiu durabil în Ucraina. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, va fi nevoie de influenţă atât asupra Kievului, cât şi asupra Moscovei”, a declarat Dr. Cecire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor