UE anunţă un nou pachet financiar pentru R. Moldova în valoare de 250 milioane euro, o pătrime urmând să ajungă în stânga Nistrului
![](https://image.epochtimes-romania.com/2025/02/2025_02_05_632_1738769473_rsz_crp_top.jpg)
Preşedinta Maia Sandu şi comisara Europeană pentru Extindere, Marta Kos, aflată în prima sa vizită de lucru la Chişinău, au convenit marţi 4 februarie, asupra unei strategii de securitate energetică pentru Moldova şi a unui pachet de sprijin de doi ani din partea Uniunii Europene.
Strategia are două obiective principale: să reducă la zero dependenţa Moldovei de sursele energetice ruseşti şi să o integreze pe deplin în piaţa energetică europeană. Pachetul financiar pentru anul 2025 este de 250 milioane de euro, dintre care 100 milioane de euro nerambursabile vor fi alocate până în aprilie 2025.
În termen scurt, fondurile europene vor sprijini gospodăriile de pe malul drept al Nistrului, care se confruntă cu creşteri semnificative ale preţurilor, acoperind costurile suplimentare de electricitate pentru până la 110 kWh pe lună până la sfârşitul anului 2025. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru sprijinirea familiilor cel mai mult expuse crizei energetice, ajutorul urmând să ajungă şi la instituţiile sociale, cum ar fi şcoli, grădiniţe şi spitale, se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei.
Companiile private din sectorul agroalimentar, precum şi cel de producţie, vor beneficia de un sprijin în valoare de 15 milioane de euro pentru acoperirea costurilor mai mari la energia electrică. În plus, Uniunea Europeană va mobiliza 50 milioane de euro prin intermediul instituţiilor financiare internaţionale pentru investiţii în eficienţa energetică gospodăriilor, întreprinderilor mici şi mijlocii şi clădirilor autorităţilor publice locale.
„Pentru malul drept al Nistrului, în acest an vorbim despre 250 de milioane de euro, cu următoarele faze extinse în următorii trei ani. Una din cele mai importante părţi ale acestui pachet este că va face rezilient şi independent sistemul energetic al R. Moldova.
Prin aceşti bani vă vom ajuta să compensaţi facturile mari la energie pe malul drept. Vom crea un fond pentru familiile cele mai vulnerabile, pentru şcoli şi spitale. Acest lucru va reprezenta un ajutor de 20 de milioane de euro. După care vom crea un fond pentru afaceri de 50 de milioane”, a ţinut să remarce comisara europeană pentru Extindere.
Pe termen lung, această strategie va sprijini Moldova în asigurarea securităţii energetice prin investiţii şi reforme în sectorul energetic, eliminând orice dependenţă de resursele energetice ruseşti care fac ţara şi moldovenii vulnerabili la şantajul Kremlinului.
„Alături de partenerii noştri europeni, vom depăşi această criză şi vom continua să investim semnificativ în sectorul energetic pentru a îmbunătăţi securitatea şi eficienţa acestuia. Astfel, vom deveni mai puternici şi nu vom mai putea fi şantajaţi”, a declarat preşedinta Maia Sandu în cadrul conferinţei de presă organizată după întrevedere.
Planul include şi o ofertă de sprijin pentru regiunea transnistreană în valoare de 60 milioane de euro. Acest sprijin va fi însă condiţionat de respectarea drepturilor fundamentale în regiunea stângă a Nistrului, creşterea progresivă a tarifelor pentru agenţii economici şi va exclude sprijin pentru activităţile cu intensitate energetică sporită.
„Al doilea pachet, de 60 de milioane de euro, va fi legat de anumite condiţionalităţi privind drepturile omului şi ce va face malul stâng pentru a contribui şi a se asigura că drepturile omului sunt respectate”, a precizat Marta Kos, potrivit Ziarul de Gardă.
Sprijinul dat completează investiţiile UE din perioada 2021-2024, când 240 milioane de euro au fost alocate pentru sistemul energetic.
Independenţa energetică este un pilon esenţial al securităţii naţionale. În ultimii ani, Moldova a făcut paşi concreţi pentru a reduce dependenţa energetică. De doi ani, malul drept nu mai este vulnerabil la şantajul cu gaze naturale, iar în acest an va fi finalizată linia de înaltă tensiune Vulcăneşti-Chişinău, conectând Moldova la reţeaua electrică a României şi a Uniunii Europene.
Totodată, vor fi construite două noi linii electrice de înaltă tensiune, Bălţi-Suceava şi Străşeni-Gutinaş, pentru a asigura livrarea de energie din surse diverse, la preţuri previzibile.
Potrivit autorităţilor de la Chişinău, Moldova investeşte în dezvoltarea energiei regenerabile, care a ajuns să acopere peste 16% din consum. Guvernul a lansat licitaţii pentru proiecte solare şi eoliene ce ar putea atrage până la 190 milioane de euro în sector.
De asemenea, sunt renovate energetic clădirile publice şi blocuri rezidenţiale, iar sectorul privat beneficiază de sprijin în tranziţia spre energie verde.