Peskov: cererea lui Zelenski de arme nucleare pentru a garanta suveranitatea viitoare a Ucrainei este „la limita nebuniei”

Dimitri Peskov (Mikhail Svetlov / Getty Images)
Redacţia
05.02.2025

Kremlinul speră ca Occidentul să înţeleagă „absurditatea şi potenţialul pericol” al discuţiilor despre un posibil transfer de arme nucleare către Ucraina a declarat jurnaliştilor de secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, potrivit Radio Mayak, citat de Meduza.io.

„În general, astfel de declaraţii, astfel de enunţuri, sunt la limita nebuniei. Există un regim de neproliferare a armelor nucleare. Aş vrea să sper ca, în general, probabil în situaţia în care calificările actualei generaţii de politicieni din Europa lasă mult de dorit, că există încă o înţelegere sobră a absurdităţii şi pericolului potenţial de a discuta un astfel de subiect în Europa”, a declarat Peskov.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus într-un interviu jurnalistului britanic Piers Morgan că armele nucleare ar putea fi o garanţie suficientă de securitate dacă Ucraina nu este acceptată în NATO.

Afirmaţia era un răspuns la o întrebare pusă de Morgan, care îl întreba pe Zelenski care ar fi garanţiile de securitate împotriva unui nou atac al lui Vladimir Putin.

Ucraina a renunţat la armele sale nucleare în temeiul Memorandumului de la Budapesta, semnat în decembrie 1994. Documentul prevedea garanţii din partea Rusiei, Marii Britanii şi SUA cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei în schimbul renunţării la armele nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor