Ţările baltice vor întrerupe legăturile din era sovietică cu reţeaua electrică rusă
Letonia va tăia fizic o linie electrică către Rusia sâmbătă, iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va participa duminică la Vilnius la o ceremonie cu liderii ţărilor baltice, transmite AFP.
„Eliminăm acum capacitatea Rusiei de a utiliza sistemul electric ca instrument de şantaj geopolitic”, a declarat pentru AFP ministrul lituanian al energiei, Zygimantas Vaiciunas.
„Acesta este ultimul pas în lupta noastră pentru independenţa energetică. În sfârşit, putem lua problema în propriile mâini”, a declarat Vaiciunas.
Statele baltice au fost cândva republici sovietice, dar în prezent fac parte din Uniunea Europeană şi sunt membri-cheie ai NATO la frontiera cu Rusia.
Acestea se pregătesc de ani de zile să se integreze în reţeaua europeană, dar s-au confruntat cu probleme tehnologice şi financiare.
Tranziţia a devenit mai urgentă după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, ceea ce a speriat statele baltice, care au crezut că ar putea fi vizate.
După invazie, acestea au încetat să mai cumpere gaze şi electricitate ruseşti, dar reţelele lor electrice au rămas conectate la Rusia şi Bielorusia, controlate de la Moscova.
Astfel, ele au rămas dependente de Moscova pentru un flux stabil de energie electrică, care este esenţial pentru fabricile şi instalaţiile care necesită o alimentare fiabilă.
De sâmbătă, cele trei state îşi vor reglementa singure aprovizionarea.
„Până în prezent, Rusia a fost capabilă să folosească energia ca pe o armă, creând riscul unor întreruperi neplanificate ale energiei electrice determinate de decizii politice”, a declarat Vaiciunas.
După ce statele baltice se vor deconecta de la reţeaua electrică rusă la ora 0700 GMT sâmbătă, cele trei ţări vor funcţiona în aşa-numitul „mod izolat” timp de aproximativ 24 de ore pentru a-şi testa frecvenţa şi nivelurile de putere.
„Trebuie să efectuăm unele teste pentru a asigura Europa că suntem un sistem energetic stabil”, a declarat Rokas Masiulis, şeful operatorului de stat al reţelei lituaniene, Litgrid.
Statele se vor integra apoi în reţeaua electrică europeană prin Polonia.
Lituania a avertizat cu privire la riscurile potenţiale legate de această schimbare.
„Sunt posibile diverse riscuri pe termen scurt, cum ar fi operaţiuni cinetice împotriva infrastructurii critice, atacuri cibernetice şi campanii de dezinformare”, a declarat pentru AFP departamentul de securitate de stat al ţării.
Operatorul reţelei electrice poloneze PSE a declarat că va utiliza elicoptere şi drone pentru a patrula pe conexiunea cu Lituania.
În ultimele luni, mai multe cabluri submarine de telecomunicaţii şi electrice au fost secţionate în Marea Baltică. Unii experţi şi politicieni au acuzat Rusia că poartă un război hibrid, o acuzaţie pe care Moscova o neagă.
Un total de 1,6 miliarde de euro (1,7 miliarde USD) a fost investit în proiectul de sincronizare în statele baltice şi Polonia.
După decuplarea de la Marea Baltică, sistemul energetic din enclava rusă Kaliningrad va pierde conexiunea de reţea la Rusia continentală.
Kaliningrad îşi dezvoltă de ani de zile capacitatea de producţie de energie, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins toate îngrijorările.
Întrebat despre întreruperea curentului săptămâna trecută, el a declarat: „Am luat toate măsurile pentru a asigura funcţionarea fiabilă şi neîntreruptă a sistemului nostru energetic unificat”.