UDMR-ul şi Kelemen Hunor l-ar susţine pe Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni

Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să  înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR
Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale din toamnă, Uniunea maghiarilor dorind să aibă propriul său candidat în cursa pentru Cotroceni. Cu toate acestea, Hunor s-a declarat convins că cel care va câştiga alegerile din toamnă va fi colegul său de guvernare, Victor Ponta, premier al ţării şi preşedinte PSD.

Conform obiectiv.info, dacă dorinţa membrilor UDMR este că el să reprezinte minoritatea, atunci va candida din partea UDMR la preşedinţie, însă rămâne de văzut, până la sfârşitul lunii iulie în ce direcţie vor merge lucrurile în cadrul Uniunii.

Hunor s-a declarat conştient că cel care are cele mai multe şanse să câştige alegerile din noiembrie este Ponta, şi şi-a exprimat susţinerea pentru el, desigur, în ipoteza că premierul se va înscrie în cursa pentru Cotroceni:

Noi suntem într-o coaliţie şi un parteneriat, care, pe noi, tot timpul ne-a obligat în sensul cel mai nobil al cuvântului şi, dacă lucrurile merg bine, acest parteneriat înseamnă că-l vom susţine pe Victor Ponta, dacă va candida, nu ştiu dacă va candida", a declarat Kelemen Hunor, la DC News LIVE.

De altfel, Hunor a caracterizat relaţia dintre PSD şi UDMR ca fiind una destul de închegată, în care de-a lungul multor ani cele două formaţiuni politice au încercat să aibă „o relaţie corectă, fiecare cu interesele lui”, potrivit liderului UDMR.

Reamintim că UDMR-ul, care funcţiona, teoretic, ca partid de opoziţie, a intrat la guvernare în acest an, alături de PSD, PC, UNPR, după ieşirea liberalilor din USL. Uniunea şi-a negociat sprijinul acordat PSD-ului, care avea nevoie de o majoritate cât mai solidă în Parlament, pentru a-şi putea trece legi, contra doua portofolii ministeriale, un post de vicepremier, mai multe posturi de secretari de stat precum şi funcţii în administraţia locală plus o serie de concesii politice precum dreptul autorităţilor locale maghiare "de a arbora numai pe instituţiile proprii, şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene, a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă." Cu alte cuvinte, inclusiv steagul Ţinutului Secuiesc pentru a căruia autonomie formaţiunea maghiară cooptată la guvenare militează neobosit.