„Marele marş al secuilor” reclamat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Protestatarii din Covasna, 27 octombrie 2013.
Protestatarii din Covasna, 27 octombrie 2013. (FERENC ISZA / AFP / Getty Images)

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva organizatorilor "Marelui Marş al Secuilor", desfăşurat duminică în judeţul Covasna.

Plângerea are în vedere săvârşirea următoarelor infracţiuni: acţiuni împotriva ordinii constituţionale, prevăzute şi pedepsite de art.1661 Cod penal; instigare la discriminare, prevăzută şi pedepsită de art. 317 Cod penal; instigare publică şi apologia infracţiunilor, prevăzută şi pedepsită de art.324 Cod penal.

Plângerea vine după ce mii de maghiari, mobilizaţi de UDMR au mărşăluit duminică în judeţul Covasna fluturând mii de steaguri ale "Ţinutului Secuiesc" şi cerând autonomie pentru acest "Ţinut."

Evenimentul, organizat de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), "a avut ca scop exclusiv participarea celor prezenţi, într-un cadru cât mai oficial posibil, la manifestări făţişe împotriva caracterului unitar şi naţional al statului român", reclamă Diaconu într-un comunicat remis luni presei pe subiectul plângerii penale depuse împotriva UDRM şi CNS.

În cadrul marşului, despre care conducătorii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş afirma că ar fi coordonat de Budapesta şi se bucură de participarea a varii facţiuni politice extremiste ungare dornice de capital electoral pe spatele secuilor români, preşedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamaţie prin care maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc şi revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc.

Potrivit proclamaţiei, maghiarii îşi "reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău".

Semnatarii proclamaţiei au cerut Ungariei ”să pretindă” României respectarea tratatului dintre cele două state”, şi au ameninţat autorităţile române cu nesupunere civică, dacă nu se se începe "un dialog serios."

"Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică", se mai arată în proclamaţie.

Această proclamaţie, reclamă Diaconu, "contravine flagrant prevederilor constituţionale, derogând de la principii a căror revocare este interzisă chiar şi Parlamentului României, mai exact a fost adoptată o proclamaţie prin care se propune inventarea unei forme administrative inexistente, autoguvernarea internă a aşa-numitului "ţinut secuiesc", ameninţarea cu nesupunerea civică în cazul în care nu se va acordă autonomie teritorială şi implicarea unui stat străin în gestionarea administrativă internă a României.

"Este evident că ceea ce s-a încercat şi parţial s-a şi reuşit a fost îndemnarea populaţiei de etnie maghiară din România la manifestarea făţişă a negării caracterului unitar şi naţional al statului român şi a negării dreptului cetăţenilor de etnie română din aşa-zisul 'ţinut secuiesc' de a se bucura de deplinătatea ocrotirii drepturilor garantate de Constituţie, de orice fel, pe care statul trebuie să o asigure în această zonă", mai spune Diaconu în comunicatul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne