Mircea Duşa (PSD): Reprezentanţii UDMR sunt iresponsabili şi radicalizează cetăţenii maghiari şi români

Liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, consideră că declaraţiile liderilor UDMR referitoare la înfiinţarea "Ţinutului Secuiesc" sunt iresponsabile şi aberante.

"Spiritele sunt cam încinse pe acolo la declaraţiile aberante pe care le fac reprezentanţii UDMR legate de Ţinutul Secuiesc şi Trianon. Eu cred că sunt iresponsabili şi radicalizează cetăţenii de etnie maghiară, dar radicalizează şi pe români şi pe românii din alte judeţe. S-ar putea ca să ajungem să trăim din nou evenimentele din 90 când cetăţenii judeţului Harghita nu prea mai puteau să iasă din judeţ cu maşini înmatriculate în acest judeţ. Se trezeau cu ele zgâriate, cu cauciucurile tăiate. (...) Am trăit pe pielea mea asemenea evenimente trezindu-mă cu cauciucurile tăiate la maşină în judeţul Bacău pentru că aveam număr de Harghita. Cred că asemenea acţiuni după 20 de ani nu-şi mai au loc şi chemarea de a ieşi în stradă nu e o soluţie pentru rezolvarea problemei minorităţii maghiare", a declarat luni, Mircea Duşa.

El a adăugat că situaţia a degenerat pentru că PDL a cedat la "orice solicitare a UDMR".

"Se pare că acţiunea UDRM este continuă. Şi în aceste zile au făcut presiuni serioase asupra PDL ca la lucrările Comisiei pentru drepturile omului în care se dezbate proiectul de lege privind statutul minorităţilor să se desfăşoare cu uşile închise. Şi culmea ironiei, poziţia Guvernului la şedinţa comună este susţinută de doi secretari de stat de etnie maghiară. Situaţia a degenerat pentru că PDL a cedat la orice solicitare a UDMR iar atunci când unui cetăţean îi dai degetul, îţi ia mâna", a mai spus Duşa.

Liderul social democraţilor din Camera Deputaţilor a atras atenţia că problemele legate de "Ţinutul Secuiesc" sunt foarte serioase, "sunt de siguranţă naţională, suveranitate", iar cei care se joacă cu asemenea subiecte trebuie să dea socoteală în faţa românilor şi a instituţiilor statului abilitate.

"Reprezentanţii minorităţii maghiare jignesc şi dispreţuiesc românii din Harghita, Covasna, Mureş. În replică la toate aceste acţiuni preşedintele CJ Harghita n-a găsit altceva mai bun de făcut decât să declare că va organiza referendum pentru a consulta populaţia română din judeţ dacă e de acord cu înfiinţarea Ţinutului Secuiesc. Asta e o jignire profundă la adresa românilor, care sunt urmaşi ai celor care la 1918 şi-au vărsat sângele pentru reîntregirea României", a adăugat Mircea Duşa.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică la Radio Romania Actualităţi că nu sunt excluse proteste de strada ale comunităţii maghiare din Covasna şi Harghita, în condiţiile în care etnicii maghiari nu sunt de acord cu propunerea PDL de reorganizare administrativ-teritorială a ţării. Potrivit lui Kelemen, o soluţie trebuie să fie găsită prin negocieri politice la nivelul coaliţiei de guvernământ.

"Nu prin protest se poate rezolva ceva sau protestul trebuie să fie ultima soluţie, ca formă de exprimare, dar nici nu putem exclude această variantă, fiindcă oamenii au zis: dacă voi acceptaţi aşa ceva, vom protesta împotriva voastră. Dacă altcineva acceptă, vom ieşi în stradă. Aşa cum s-a întâmplat în 1968. Totuşi, aici e vorba de viaţa, de viitorul comunităţilor locale. Sunt convins că, până la urmă, soluţia o vom găsi împreună şi nu prin alte mijloace decât prin mijloace politice, prin dialog, prin mijloace parlamentare", a spus preşedintele UDMR, la RRA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne