UDMR supralicitează şi ameninţă că iese de la Guvernare

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Epoch Times România)

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) ameninţă că iese de la guvernare, nemulţumită de drepturile minorităţilor.

Motivul concret al nemulţumirii UDMR-ului ar consta în refuzul Ministerului Afacerilor Externe al României de a autoriza deschiderea a două noi birouri consulare ungare la Oradea şi Târgu Mureş, a declarat vineri secretarul general al UDMR, Peter Kovacs citat de Realitatea TV.

Potrivit acestuia, conducerea MAE român nu a discutat subiectul cu UDMR, iar acesta este un motiv în plus pentru ca autorităţile române să-şi reconsidere decizia. Kovacs a apreciat că respingerea solicitării Ungariei pe baza reciprocităţii şi proporţionalităţii este "ridicolă'.

Nemulţumirea UDMR-ului are însă rădăcini mai vechi şi mai adânci. Actualii partenerii de guvernare ai PSD-ului au depus în 2013, la Comisia Europeană (CE), un proiect de iniţiativă cetăţenească, care prevedea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. CE a susţinut că un astfel de proiect încălca Tratatul de la Lisabona, care prevede că asemenea chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană, în consecinţă, astfel de probleme trebuiesc reglate prin legi naţionale.

Iniţiatorii au atacat decizia Comisiei la Tribunalul UE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene) şi, spre supărarea UDMR-ului, Guvernul s-a poziţionat de partea UE. Potrivit surselor Hotnews.ro, Kelemen Hunor ar fi avut discuţii aprinse pe acest subiect cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, încercând să schimbe poziţia Guvernului în procesul cu CE, însă demersul său a eşuat iar acum, Kelemen Hunor i-ar fi dat un ultimatumul lui Victor Ponta, reproşându-i că MAE a adoptat punctul de vedere al CE în procesul de la Curtea Europeană fără să se fi consultat cu partenerii de coaliţie:

„A fost o acţiune partizană a MAE! Am cerut retragerea intervenţiei”, a declarat liderul UDMR pentru Gândul.

Întrebat dacă Uniunea ia în calcul ieşirea de la guvernare, în condiţiile în care aceasta nu va fi retrasă, Kelemen a admis, indirect, că acesta este o variantă de lucru. „Nu vreau să răspund la această întrebare, dar poziţia mea foarte hotărâtă o cunoaşte premierul, de la el aştept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Nu este exclus însă ca UDMR să pună presiune pentru o miză mai mare decât procesul la CE. UDMR pregăteşte un proiect de lege privind autonomia, care va fi lansat în dezbatere publică pe data de 11 iulie. Proiectul de lege, elaborat în colaborare cu Partidul Civic Maghiar, va fi însoţit şi de un pachet de propuneri privind revizuirea Constituţiei.

"Sunt două variante de proiect de lege aflate acum pe masa de lucru. Una care se încadrează în Constituţia actuală, cealaltă are în vedere o Constituţie nouă sau amendată. Poziţia UDMR este că avem nevoie de o nouă Constituţie", a precizat pentru Hotnews.ro secretarul general al UDMR Kovacs Peter, care a mai adăugat că Uniunea şi comunitatea maghiară doresc să atingă acest deziderat al autonomiei prin dezbateri publice, prin dialog cu partidele româneşti. "Nu vom recurge niciodată la alte variante decât dialogul politic", a subliniat Kovacs Peter.

Dacă dialogul presupune şi ameninţarea cu ieşirea de la guvernare şi cu retragerea susţinerii oferită PSD-ului sau ameninţarea e reală, este însă incert, mai ales că sprijinul maghiarilor nu îi mai este esenţial lui Victor Ponta pentru a-şi trece legile de Parlament.

De la cooptarea UDMR-ului în Coaliţia aflată la putere şi până acum, premierul şi-a pregătit alianţe noi, pentru a nu rămâne descoperit în eventualitatea unei plecări a noilor săi aliaţi, ale căror cereri de autonomie nu vor putea fi aprobate fără ca PSD-ul să îşi piardă complet capitalul electoral. În consecinţă social-democraţii au cumpărat atât susţinerea lui Dan Diaconescu, fondator al PP-DD, cât şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, care, după ce a fost răsplătit cu funcţia de Preşedinte al Senatului a reuşit să rupă mai bine de o duzină de parlamentari din PNL.

Conform gândul, în eventualitatea plecării UDMR de la guvernare, Victor Ponta se va putea baza pe o majoritate de 317 deputaţi şi senatori de la PSD, PPDD, PC şi minorităţi cărora li se vor alătura şi cei aproximativ 20 de liberali care l-au urmat pe Călin Popescu Tăriceanu. În consecinţă, chiar şi fără UDMR, PSD-ul lui Victor Ponta, va beneficia de aproape 50 de voturi în plus faţă de cele 288 minimum necesare pentru a-şi trece legi precum modificarea achiziţiilor publice, delegarea semnăturii aleşilor locali şi de ce nu legea graţierii colective, proiect depus în Parlament de un senator PC.