Ungaria face presiuni pentru urgentarea retrocedărilor din Transilvania

Budapesta nu mai are răbdare cu retrocedările din Transilvania. Vineri, la Budapesta, Consiliul Demnităţii Umane (EMT) a anunţat înfiinţarea unei comisii menite să determine autorităţile române să urgenteze retrocedarea imobilelor şi proprietăţilor revendicate de bisericile maghiare din Transilvania. În fruntea comisiei a fost numit europarlamentarul Fidesz, Laszlo Tokes, scrie Adevărul.ro.
Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului. Laszlo Tokes. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.06.2014

Budapesta nu mai are răbdare cu retrocedările din Transilvania. Vineri, la Budapesta, Consiliul Demnităţii Umane (EMT) a anunţat înfiinţarea unei comisii menite să determine autorităţile române să urgenteze retrocedarea imobilelor şi proprietăţilor revendicate de bisericile maghiare din Transilvania. În fruntea comisiei a fost numit europarlamentarul Fidesz, Laszlo Tokes, scrie Adevărul.ro.

O primă reacţie a venit din partea deputatului PSD, Bogdan Diaconu, care a criticat constant pretenţiile maghiarilor din Transilvania. Acesta susţine că bisericile maghiare din Transilvania fac jocurile Budapestei privind distrugerea statului român.

„Bisericile maghiare din Transilvania sunt în fruntea luptei pentru autonomie. Clericii lor sunt organizatori în alegeri şi supraveghetori la mitingurile anti-româneşti. Aşa încât grija Ungariei de a le da pe mână cât mai multă avere se justifică”, a declarat Diaconu.

Într-un articol apărut în stiripesurse.ro, Bogdan Diaconu amintea că Tokes este cel care i-a cerut oficial şi public lui Viktor Orban ca Ungaria să devină stat protector al Transilvaniei şi este pionul perfect, atât prin legăturile sale cu clerul maghiar din Transilvania căruia i-a aparţinut, cât şi prin renumele său de apostol al autonomiei etnice cu orice preţ.

„Şi cum poţi „proteja” mai bine o bucată din România dacă nu preluând-o cu totul, cu acte şi titluri de proprietate? Tokes a ajuns preşedintele comisiei de la Budapesta de verificare a retrocedărilor din Transilvania, care, deşi ilegale multe dintre ele, sunt totuşi insuficiente pentru Ungaria care vrea totul. În faţă au fost scoase bisericile maghiare, pentru ca motivul să fie sfânt şi inatacabil, că doar cine va avea curajul să conteste dreptul bisericilor maghiare de a fi samsari imobiliari? Cu cât deţine mai mult din Transilvania, cu atât Orban poate emite mai multe pretenţii asupra acestui teritoriu românesc, care, dacă e deţinut de instituţii maghiare, nu mai e juridic şi de facto românesc”, a declarat deputatul PSD.

De cealaltă parte, deputatul UDMR Mate Andras Levente, membru în Comisia Juridică, a declarat pentru „Adevărul” că problema retrocedărilor nu mai suportă amânare.

„Ce urmăreşte domnul Tokes nu ştiu. Însă evident că există o problemă care trebuie rezolvată cât mai repede. Cătă vreme statul nu rezolvă această problemă, cei nemulţumiţi încearcă prin varii metode să facă presiuni pentru ca statul român să se achite de aceste promisiuni”, a declarat Mate Andras.

În opinia deputatului, retrocedarea imobilelor naţionalizate a devenit o problemă spinoasă, în ciuda faptului că există o lege a retrocedărilor în vigoare.

„Sunt foarte multe carenţe, chiar şi în acele cazuri în care este destul de clar cine este proprietarul, iar statul român nu foloseşte imobilul respectiv. Mai mult, există şi cazuri în care nu se ia nicio decizie şi, prin urmare, cei în cauză nu au nicio pârghie prin care să acţioneze pentru a intra în posesia imobilelor“, a adăugat acesta.

La rândul său, analistul politic, Bakk Miklos, specialist în problemele comunităţii maghiare, a declarat că demersul lui Laszlo Tokes se referă la respectarea legalităţii şi normelor statului de drept în faţa forurilor europene.

„Este clar că nu există o autoritate directă a Budapestei asupra demersurilor autorităţilor din România. Demersul se bazează pe faptul că România are mai multe angajamente, chiar specifice, în privinţa retrocedărilor, iar „presiunea” se referă la componenta europeană. Destul de multe state sunt sub controlul european în privinţa sistemului juridic”, a explicat analistul.

Bogdan Diaconu susţine însă că procesul de retrocedare, care ce-i drept a început de mult, a doborât toate recordurile în materie de ilegalitate, „vezi cazul retrocedării false a Colegiului Miko din Sfântu Gheorghe, în care un udemerist de frunte, Marko Attila, a primit o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare, sentinţă amânată şi pusă în paranteze prin artificii judiciare”.

„Multe dintre cererile de retrocedare se bazează pe acte false, pentru că bisericile maghiare nu aveau drept de proprietate în Transilvania, ci drept de folosinţă”, a adăugat Diaconu.

Totodată, deputatul PSD a remarcat faptul că liderul organizaţiei numite „Consiliul Demnităţii Umane” a lansat şi acuzaţii împotriva Guvernului României că nu respectă libertatea religiei şi dreptul la liberă conştiinţă, „ca şi cum credinţa are vreo legătură cu retrocedările şi cu manevrele imobiliare ale Ungariei”.

Mai grav, susţine Diaconu, este că liderul EMT, Zoltan Lomnici, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că „adevăratul ţel al Guvernului României este să facă imposibilă viaţa maghiarilor”, în timp ce Laszlo Tokes a atacat România, făcând apel la raportul Comisiei de combatere a rasismului şi intoleranţei din Consiliul Europei (ECRI), ameninţând cu sesizarea problemei în cadrul Parlamentului European, dar şi a altor organisme internaţionale.

„Trebuie cerut organismelor internaţionale sa monitorizeze această problemă şi să exercite presiuni asupra României, care duce un joc de-a soarecele şi pisica cu instituţiile internaţionale, în timp ce ţine sub oprimare minorităţile din ţară”, a declarat Tokes la Budapesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor