Gata cu declaraţiile maghiarilor despre autonomie. Proiect de lege marca Bogdan Diaconu

Deputatul PSD Bogdan Diaconu
Deputatul PSD Bogdan Diaconu (facebook.com)

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a anunţat vineri că va depune la Parlament un proiect de lege care vizează combaterea faptelor, declaraţiilor şi acţiunilor de „leznaţiune”, respectiv jignirile şi/sau ofensele aduse poporului şi naţiunii române, României sau simbolurilor naţionale.

„Prin leznaţiune se înţelege orice faptă, declaraţie sau acţiune jignitoare sau ofensatoare, la adresa poporului român, a naţiunii române, a României ca entitate statală aşa cum este definită în Constituţie, precum şi a simbolurilor României. Declaraţia de leznaţiune este considerată contravenţie, indiferent de mediul sau modalitatea în care este propagată (verbal, scris sau online), iar faptele şi acţiunile de leznaţiune sunt considerate infracţiune”, se precizează în proiectul de lege al deputatului PSD.

O asemenea lege este necesară pentru a proteja România şi poporul român împotriva creşterii numărului acţiunilor şi declaraţiilor jignitoare şi ofensatoare la adresa sa, a factorilor săi constitutivi şi a simbolurile naţionale, susţine Bogdan Diaconu.

„Proiectul de lege vizează oprirea declaraţiilor deşănţate la adresa poporului român şi a României, prezente în spaţiul public, dar şi în mediul virtual, dar şi a acţiunilor împotriva statului român unitar, naţional şi indivizibil. Nu întâmplător am făcut referire la câteva articole fundamentale din Constituţie, pentru a trasa acele fundamente ale statului român a căror ofensă trebuie pedepsită prin lege: limba română, drapelul, Ziua Naţională, caracterul unitar şi naţional al României. De multe ori, când se întâmplă lucruri reprobabile în acest sens, autorităţile ridică din umeri pentru că nu au legi precise prin aplicarea cărora să poată să-i pedepsească pe făptaşi. Iată o asemenea lege, iar ea se înscrie într-un pachet mai larg al meu de iniţiative legislative împotriva extremismului, a faptelor anti-statale şi anti-constituţionale la adresa României”, a declarat Bogdan Diaconu pentru Epoch Times.

În ceea ce priveşte sancţiunile, proiectul de lege prevede că orice persoană care se face vinovată de declaraţie de „leznaţiune” este pasibilă de amendă între 2.500 şi 25.000 de lei, iar cine comite infracţiunea de „leznaţiune” va primi o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. În cazul persoanelor juridice, organizaţiilor non-guvernamentale sau partidele politice, sancţiunea pentru contravenţia de „leznaţiune” este identică cu cea care vizează persoanele fizice însă, în cazul în care săvârşesc infracţiunea de „leznaţiune”, aceste entităţi pot fi dizolvate prin hotărâre judecătorească.

Dacă această propunere legislativă este adoptată cel mai probabil nu vom mai auzi prea multe declaraţii de autonomie din partea etnicilor maghiari, şi cu atât mai puţin din partea diverselor partide politice care îi susţin, în contextul în care acestea vor risca acum să fie dizolvate. Potrivit proiectului de lege, cererea de dizolvare a persoanelor juridice poate fi introdusă de Ministerul Public din oficiu sau la solicitarea oricărei persoane interesate.

„Proiectul de lege aduce precizări clare asupra noţiunii de leznaţiune şi scoate de sub incidenţa legii, pentru a evita orice confuzie, criticile aduse puterii politice, instituţiilor statului sau persoanelor cu funcţii publice, aşa încât sub nicio circumstanţă această lege nu ar putea fi folosită împotriva libertăţii de exprimare a opiniei publice sau a criticii sau acţiunii democratice din partea mass-media, a cetăţenilor sau a opoziţiei de orice fel (politice sau civice) împotriva puterii politice sau a activităţii politice şi instituţionale”, adaugă Bogdan Diaconu.

Această lege doreşte aşadar să interzică jignirile aduse României, simbolurilor sale şi poporului român fără să lezeze în niciun fel criticile fireşti într-o societate democratică, a explicat Diaconu, adăugând că într-o perioadă în care s-au înmulţit atacurile şi ofensele de tot felul aduse factorilor constitutivi ai naţiunii române, o asemenea lege este necesară pentru a proteja fundamentele înseşi ale poporului şi statului român.