"Mândri că sunt români" partenerii de coaliţie ai PSD pregătesc un proiect de lege privind autonomia

UDMR pregăteşte un proiect de lege privind autonomia, urmând ca acesta să fie lansat în dezbatere publică pe data de 11 iulie. Proiectul de lege, elaborat în colaborare cu Partidul Civic Maghiar, va fi însoţit şi de un pachet de propuneri privind revizuirea Constituţiei.
Loredana Diacu
02.07.2014

UDMR pregăteşte un proiect de lege privind autonomia, acesta urmând să fie lansat în dezbatere publică pe data de 11 iulie. Proiectul de lege, elaborat în colaborare cu Partidul Civic Maghiar, va fi însoţit şi de un pachet de propuneri privind revizuirea Constituţiei.

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, contactat de Hotnews.ro, a confirmat că un grup de lucru elaborează acest proiect de lege, însă a evitat să intre în detalii înainte de data lansării.

"Sunt două variante de proiect de lege aflate acum pe masa de lucru. Una care se încadrează în Constituţia actuală, cealaltă are în vedere o Constituţie nouă sau amendată. Poziţia UDMR este că avem nevoie de o nouă Constituţie", a precizat pentru Hotnews.ro Kovacs Peter. Secretarul general al UDMR a adăugat că Uniunea şi comunitatea maghiară doreşte să atingă acest deziderat al autonomiei prin dezbateri publice, prin dialog cu partidele româneşti. "Nu vom recurge niciodată la alte variante decât dialogul politic", a subliniat Kovacs Peter.

Surse din cadrul uniunii au declarat pentru Hotnews că una dintre propuneri se va referi la introducerea în Constituţie a mult invocatei declaraţii a Marii Uniri de la Alba Iulia în care există un articol care le garantează minorităţilor o serie de drepturi.

Susţinătorii autonomiei maghiarilor invocă declaraţia din 1918, când Adunarea Naţională a proclamat, ca principii fundamentale la alcătuirea noului stat român, că "fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc." Uniunea Europeană din prezent, în care graniţele s-au reaşezat, nu pare însă deloc grăbită să legifereze secesiuni şi enclave autonome pe teritoriul ei.

Comisia Europeană a respins în anul 2013 un proiect de iniţiativă cetăţenească susţinut de UDMR, care prevedea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. Conform Hotnews, Comisia a susţinut că un astfel de proiect încălca Tratatul de la Lisabona, care prevede că asemenea chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană, în consecinţă, astfel de probleme trebuiesc reglate prin legi naţionale.

Iniţiatorii au atacat decizia Comisiei la Tribunalul UE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene). În 2013, Guvernul României s-a poziţionat de partea UE, motiv de mare nemulţumire pentru UDMR. Potrivit surselor Hotnews.ro, Kelemen Hunor ar fi avut discuţii aprinse pe acest subiect cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, încercând să schimbe poziţia Guvernului în procesul cu CE, însă demersul său a eşuat.

"Nu vom recurge niciodată la alte variante decât dialogul politic", a subliniat Kovacs Peter

Merită menţionat că la vremea respectivă USL-ul era încă viu şi funcţional, iar PSD-ul lui Victor Ponta nu avea nevoie de susţinerea UDMR-ului pentru a-şi trece proiectele legislative prin Parlament, în consecinţă, presiunile UDMR-ului erau mai uşor de combătut şi respins.

Lansarea proiectului de lege privind autonomia va avea loc cu puţin timp înainte de şcoala de vară de la Băile Tuşnad, eveniment unde vor avea loc dezbateri pe tema autonomiei şi la care va lua parte şi premierul Ungariei, Victor Orban, acesta confirmându-şi prezenţa pentru data de 26 iulie. Printre invitaţi se numără şi Laszlo Tokes, unul dintre cei mai fervenţi şi vocali susţinători ai autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Reamintim în context că, la începutul lunii iunie, deputatul PSD Bogdan Diaconu a prezentat în Parlament un proiect de lege care vizează interzicerea autonomiei teritoriale şi a oricărei forme de secesionism pe teritoriul României, afirmând că este „momentul să interzicem aceste activităţi şi să îi pedepsim pe cei care agită autonomia etnică în speranţa distrugerii României”.

Proiectul este în prezent la Senat, urmând să intre în comisii după vacanţa(parlamentară) de vară. Teoretic, proiectul lui Diaconu va fi dezbătut cam în paralel cu proiectul de autonomie al UDMR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor