Ucrainienii nu au de gând să plece din Piaţa Independenţei

În ciuda faptului că opoziţia a anulat cu o zi mai devreme demonstraţiile din cauza pregătirilor pentru Crăciunul ortodox din 7 ianuarie, câteva mii de oameni au venit pentru a şaptea duminică consecutivă în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a cere demisia guvernului, reluarea procesului de integrare europeană, precum şi pedepsirea celor vinovaţi de utilizarea forţei împotriva demonstranţilor.
Protest anti-guvern în Ucraina (YURIY DYACHYSHYN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
06.01.2014

În ciuda faptului că opoziţia a anulat demonstraţiile din cauza pregătirilor pentru Crăciunul ortodox din 7 ianuarie, câteva mii de oameni au venit pentru a şaptea duminică consecutiv în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a cere demisia guvernului, reluarea procesului de integrare europeană, precum şi pedepsirea celor vinovaţi de utilizarea forţei împotriva demonstranţilor.

Adresându-se mulţimii, liderul Alianţei Democratice Ucrainene pentru Reformă, fostul campion de box la categoria grea Vitali Kliciko, a făcut apel să se continue protestele după sărbători şi pentru o grevă generală a ucrainenilor împotriva guvernului preşedintelui Viktor Ianukovici, solicitând alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

"În loc să ia în considerare soluţionarea crizei politice - şi, atunci când oamenii sunt pe străzi de o lună şi jumătate este o criză politică profundă - regimul Ianukovici refuză în continuare să asculte poporul şi recurge la provocări, represiuni şi intimidare", a declarat Kliciko potrivit publicaţiei Kiyv Post.

Protestatarii se opun politicii preşedintelui Viktor Ianukovici de consolidare a relaţiilor cu Rusia, mai degrabă decât cu Uniunea Europeană.

Tulburările civile au început pe 21 noiembrie, după ce Ianukovici a abandonat parcursul pro-european al ţării şi a refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană. În schimb, el a semnat un acord cu Rusia la 17 decembrie pentru un plan de salvare financiară, care include un împrumut de 15 miliarde dolari, precum şi importuri de gaze naturale mai ieftine.

Potrivit BBC, cca. 10.000 de oameni s-au adunat la acest ultim miting - considerabil mai mic decât apogeul protestelor atins în luna decembrie când au ieşit în stradă aproximativ 200.000 de oameni.

Mulţi protestatari au instalat corturi în Piaţa Independenţei de când au început manifestaţiile. Au existat izbucniri ocazionale de violenţă în timp ce poliţia a încercat, fără succes, să elibereze piaţa folosind gaze lacrimogene.

"Autorităţile pretind că nu ne pot auzi. Ştiu că este greu pentru noi, dar avem suficientă putere pentru a câştiga", le-a spus oamenilor Vitali Kliciko.

"Autorităţile ne-au făcut să ne ridicăm la luptă pentru drepturile şi demnitatea noastră. Nu avem de gând să renunţăm până când nu vom fi auziţi", a adăugat acesta.

Ultimul protest major al opoziţiei a avut loc la sfârşitul lunii decembrie şi s-a amplificat după atacul violent asupra jurnalistei şi activistei care l-a acuzat pe Ianukovici de corupţie, Tetiana Cernovol, care a fost grav bătută în ziua de Crăciun.

Viktor Ianukovici a negat orice acuzaţie de corupţie şi a cerut investigarea atacului jurnalistei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor