Ucraina învinuieşte separatiştii pentru bombardamente în care au fost răniţi civili şi distruse clădiri

Autorităţile ucrainene acuză separatiştii susţinuţi de Rusia pentru un foc de artilerie care a provocat în weekend rănirea a cel puţin 8 civili, deteriorarea sau distrugerea unor clădiri şi întreruperea aprovizionării cu apă în oraşul aflat pe linia frontului Krasnohorivka.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)

Incidentul urmează unui avertisment din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), de săptămâna trecută, potrivit căruia rata violenţelor în conflictul ucrainean din acest an s-a dublat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Oraşul Krasnohorivka a fost lovit de cel puţin 12 rachete Grad şi alte proiectile lansate duminică din teritoriul controlat de separatiştii pro-ruşi, potrivit declaraţiilor Ministerului ucrainean al Apărării.

Ministerul a precizat că aproximativ 14 clădiri au fost deteriorate sau distruse, inclusiv un bloc cu apartamente şi clădiri rezidenţiale.

Guvernatorul regiunii est-ucrainene Doneţk, Pavlo Zhebrivski, a postat o serie imagini pe Facebook arătând mai multe clădiri deteriorate şi sugerând că un spital şi o şcoală au fost lovite.

Peste 9.940 de persoane au fost ucise de la izbucnirea conflictului în estul Ucrainei, în aprilie 2014.

Un acord fragil de încetare a focului a fost intermediat la Minsk, la începutul anului 2015, şi a avut ca efect reducerea intensităţii luptelor, dar nu a reuşit să pună capăt acestora. De altfel, OSCE a susţinut că cel puţin 44 de civili au fost ucişi şi 175 au fost răniţi în zona de conflict a Ucrainei în perioada 1 ianuarie şi 24 mai.

Moscova şi Kievul s-au învinuit reciproc pentru neimplementarea acordului ce dureaază de 2 ani.

Adjuncţii miniştrilor de Externe din Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia se vor întâlni, marţi, la Berlin, pentru a evalua situaţia curentă din zona de conflict, ca urmare a acordului de încetare a focului şi a celorlalte angajamente prevăzute de respectivul acord, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german.

Germania şi Franţa au intermediat acordul de la Minsk şi au avut numeroase întâlniri cu reprezentanţii Ucrainei şi Rusiei, ca parte a unui proces la care participă cele 4 ţări, cunoscut sub numele de Formatul Normandia, iniţiat pentru a găsi o soluţie la chestiunea rebelilor proruşi din estul Ucrainei.

Întâlnirea de marţi va avea loc la o zi după discuţiile dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron care au loc astăzi la Palatul Versailles.

UE şi SUA au impus o serie de sancţiuni Rusiei pentru rolul acesteia în conflictul din estul Ucrainei şi pentru anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe