Poroşenko restricţionează accesul la mai multe website-uri şi reţele sociale ruseşti

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a impus sancţiuni împotriva câtorva reţele sociale şi motoare de căutare influente ruseşti, ordonând ca accesul la aceste site-uri să fie restricţionat sau complet blocat în Ucraina.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
16.05.2017

Printre companiile ruseşti prevăzute în decretul postat marţi pe website-ul lui Poroşenko se numără şi VKontakte, Odnoklassniki, Yandex şi Mail.ru Group.

Decretul prevede “limitarea sau blocarea” accesului la site-urile vizate, interzicând, de asemenea, serverelor gazdă din Ucraina să se conecteze cu ele o perioadă de 3 ani.

Decretul se adaugă unei liste alcătuite în principal din companii şi persoane fizice din Rusia ce sunt supuse unor sancţiuni aplicate Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina: o referire la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014 şi implicarea ruşilor în conflictul separatist din estul Ucrainei în care au fost ucise peste 9.900 de persoane începând cu aprilie 2014.

Reţelele sociale ruseşti au fost folosite de guvernul preşedintelui Vladimir Putin şi de grupurile pro-Kremlin pentru a promova poziţia Rusiei în relaţiile cu Occidentul şi faţă de criza din Ucraina – impas generat de interferenţa Moscovei în Ucraina şi de alte probleme.

Rusia a criticat decretul şi a precizat că utilizatorii din Ucraina vor găsi modalităţi de a ocoli restricţiile.

Alte entităţi menţionate în decret sunt companiile speciale în securitate cibernetică Kaspersky Lab şi DrWeb, precum şi companiile media ruseşti RBK, National Mediagroup, TNT şi Ren-TV.

Ucraina a impus sancţiuni împotriva unui total de 468 de organizaţii şi companii, precum şi unui număr de 1.228 de persoane fizice din Rusia, Crimeea şi cele două regiuni separatiste din estul ţării, Doneţk şi Lugansk.

Decretul a fost semnat luni şi a intrat în vigoare după ce a fost publicat marţi. La câteva ore după publicare, website-urile au rămas accesibile în Kiev şi alte câteva oraşe ucrainene.

Discutând sub anonimat, un oficial guvernamental ucrainean a declarat presei că vor fi greu de implementat restricţiile prevăzute în decret, deoarece există metode de a fi ocolite.

Aleksei Volin, adjunct al ministrului rus pentru comunicaţii, a declarat marţi jurnaliştilor la Moscova că decretul discreditează conducerea Ucrainei.

Volin a mai precizat că utilizatorii ucraineni “vor găsi rapid o modalitate de a ocoli orice blocaj pentru a accesa site-urile [vizate]”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor