Pentagon: Avion de luptă rusesc hărţuieşte un avion american de obervare în apropierea Crimeei

Un avion militar rusesc s-a apropiat la aproximativ 6 metri de avionul de spionaj Poseidon al Marinei SUA în timp ce acesta zbura în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, în apropierea peninsulei ucrainene Crimeea, a declarat Pentagonul vineri.
Avion de luptă rusesc Su-30.
Avion de luptă rusesc Su-30. (Getty Images)

Avionul rusesc era înarmat cu şase rachete aer-aer, făcând ca acest incident să fie foarte provocator, a declarat un oficial al Pentagonului, în condiţiile în care sunt foarte rare cazurile în care un avion de luptă rusesc vizibil înarmat interceptează un avion american.

În afară de acest aspect, interceptarea avionului american s-a desfăşurat într-o manieră “sigură şi profesionistă”, a mai precizat Pentagonul.

Incidentul a avut loc în 10 mai, cu o zi înainte ca ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, să se întâlnească cu preşedintele american Donald Trump la Casa Albă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că avionul de luptă Su-30 a desfăşurat o “manevră de întâmpinare”, după care avionul de spionaj american şi-a schimbat cursul şi s-a îndepărtat de frontiera rusă.

Cele două avioane au zburat la aproximativ 104 km sud de Marea Azov, care separă Rusia şi peninsula Crimeea, ce a fost anexată ilegal de Moscova în 2014.