Italia: “Rusia trebuie să coopereze cu UE”

Premierul italian Paolo Gentiloni a cerut Uniunii Europene şi Rusiei să menţină un “dialog deschis”, în pofida crizei din Ucraina.
Paolo Gentiloni
Paolo Gentiloni (Getty Images)

Gentiloni s-a întâlnit miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a văzut forţat să răspundă unor întrebări legate de relaţia Kremlinului cu liderul american Donald Trump.

Hotărât să facă apel la o relaţie mai bună între UE şi Rusia, Gentiloni a declarat: “Cred că reuşim să continuăm să lucrăm împreună. Italia a susţinut mereu un dialog deschis între Rusia şi Uniunea Europeană."

“Acesta este un parteneriat strategic care nu ar trebui subminat din cauza crizei din Ucraina”, a precizat Gentiloni.

În opinia premierului italian, există mai multe domenii în care UE şi Rusia ar putea conlucra, adăugând că acelaşi lucru ar putea fi valabil şi în privinţa Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA). De asemenea, Gentiloni şi-a exprimat îndoiala în ceea ce priveşte viabilitatea pe termen lung a sancţiunilor impuse de UE împotriva Rusiei din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi pentru sprijinul acordat de ruşi luptătorilor separatişti din estul Ucrainei, care sunt implicaţi într-un conflict sângeros cu trupele guvernamentale ale Kievului. Conflictul, care a izbucnit în aprilie 2014, a provocat până acum peste 9.990 de morti.

“Am luat măsuri în UE şi NATO să se sublinieze faptul că nu ar trebui permisă prelungirea automată a sancţiunilor”, a declarat premierul italian.

“Trebuie să existe o discuţie serioasă privind modul în care evoluează situaţia din Ucraina”.

Dorinţa Italiei de a găsi o soluţie cu privire la Ucraina va fi întărită anul viitor când Roma va prelua conducerea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), unde va putea stabili agenda discuţiilor.

Problema ucraineană va fi probabil discutată la următorul Summit G7, care va avea loc în perioada 26-27 mai în oraşul Taormina, pe insula italia Sicilia.

Se estimează că, în cadrul întâlnirii, Gentiloni va ridica problema conflictului ucrainean, precum şi lupta împotriva terorismului în Libia, Siria şi Afganistan.

Gentiloni a declarat: “Cred că există oportunităţile pentru cooperare în lupta împotriva terorismului. Mă refer la Libia, Siria şi Afganistan.

“Rusia joacă un rol important în arena globală, inclusiv în Mediterană. Această regiune este foarte importantă pentru Italia... Poziţia Rusiei trebuie să fie subiectul nostru de discuţie.

“Suntem conştienţi de ceea ce uneşte şi separă, dar înţelegem, de asemenea, că avem un interes comun pentru stabilitatea internaţională, contraterorism şi abordarea diverselor altor probleme”, a mai precizat premierul italian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe