Ucraina cere Rusiei să oprească ”acţiunile provocatoare”. Miliţia pro-Rusia a capturat două clădiri [video]

Separatiştii din Slaviansk.
Separatiştii din Slaviansk. (youtube.)

Puteţi urmări înregistrarea video cu atacul asupra comisariatului de poliţie din Slaviansk pe pagina The Epoch Times.

Guvernul de la Kiev a cerut, sâmbătă, Rusiei să oprească „acţiunile provocatoare” în timp ce miliţiile pro-Rusia au capturat două clădiri guvernamentale din oraşul estic Slaviansk, a notat Reuters.

Bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj au capturat pe rând sediul poliţiei şi sediul serviciilor de securitate ucrainene (SBU) din Slaviansk, la 150 de kilometri de graniţa cu Rusia. În urma acţiunii, aceştia au capturat şi sute de arme de foc din depozitele clădirilor.

”A început eliberarea Ucrainei de sud-est”, a transmis adjunctul Consiliului de Miniştri din Crimeea, Rustan Temirgaliev.

În timpul unei convorbiri cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Kiev, Andrii Deşciţa, a cerut Rusiei să oprească ”acţiunile provocatoare” ale agenţilor săi din teritoriul ucrainean.

Pe lângă cele două clădiri, miliţiile pro-Rusia deţin şi sediul administrativ din oraşele Lugansk şi Doneţk. Liderii acestora au auto-proclamat independenţa regiunilor şi au cerut ”protecţia” Moscovei, care menţine la graniţa cu Ucraina aproximativ 40.000 de soldaţi.

Membrii grupării purtau însemnele folosite de Uniunea Sovietică în timpul celui de-al doilea Război Mondial, însemne ce au fost adoptate de separatiştii pro-Rusia din Ucraina.

”Răspunsul va fi foarte dur deoarece există o diferenţă între protestatari şi terorişti”, a anunţat ministrul de Interne, Arsen Avakov, după capturarea primei clădiri.

Guvernul de la Kiev cât şi cel de la Washington au acuzat Rusia că a orchestrat mişcările separatiste cu scopul de a destrăma sau invada Ucraina. Deşi Kremlinul a negat acuzaţiile, există o serie de dovezi care arată că separatiştii sunt plătiţi şi coordonaţi de Rusia. De asemenea, acţiunile din estul Ucrainei sunt asemănătoare cu primele etape ale invaziei ruseşti din Crimeea.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat în repetate rânduri că va ”folosi toate mijloacele necesare pentru a proteja drepturile etnicilor rusofoni”, un pretext folosit pentru a motiva şi invazia din Crimeea.

Fără să acorde prea multe informaţii, preşedintele ucrainean Olexander Turcinov a comunicat că a aprobat demiterea şefului SBU din regiunea Doneţk.

În Doneţk, aproximativ 40 de tineri înarmaţi cu bâte au ocupat pentru scurt timp primul etaj al oficiului procurorului general, însă au acceptat să elibereze clădirea după o rundă de negocieri cu autorităţile

Vineri, premierul Arseni Iaţeniuk s-a deplasat în Doneţk pentru a negocia cu separatiştii, promiţând mai multă putere regiunilor şi liberă trecere persoanelor care eliberează clădirile.