Kievul acuză Rusia că a plantat mine pe teritoriul Ucrainei

Forţele armate ruseşti din peninsula Crimeea, Ucraina.
Forţele armate ruseşti din peninsula Crimeea, Ucraina. (captură youtube.com)

Kievul a acuzat, joi, armata rusă că a plantat mine anti-personal în mai multe regiuni din Ucraina şi că a jefuit un depozit ucrainean de mine folosit pentru exerciţii militare.

Ucraina ”este foarte îngrijorată de folosirea minelor anti-personal de către Forţele Armate Ruseşti în mai multe părţi ale teritoriului ucrainean”, a transmis o delegaţie a Kievului, aflată la o conferinţă pe tema minelor în Geneva.

Delegaţia a acuzat trupele ruseşti că au creat un câmp minat ”între punctele de intrare ale părţii continentale ale Ucrainei şi peninsula Crimeea”, regiune anexată de către Moscova luna trecută.

Trupele ruseşti au minat peninsula Crimeea, ce ”rămâne o parte integrală a Ucrainei”, cât şi regiunea învecinată, Kherson, au precizat oficialii de la Kiev.

”Câmpurile minate sunt încercuite cu sârmă ghimpată şi marcate cu un semn de avertizare”, conform unui formular prezentat la întâlnirea ”Convenţiei Interzicerii Minelor Anti-Personal”.

Ucraina şi-a reafirmat dreptul de a ”distruge minele anti-personal din regiunile minate aflate sub juridsticţia proprie”. Totuşi, Kievul trebuie mai întâi să-şi recapete ”controlul asupra teritoriului aflat în acest moment sub ocupaţia agresorului”, Rusia.

Minele de fragmentare, modelul OZM-4, nu au un mecanism de auto-distrugere şi au fost păstrate de către armata ucraineană pentru antrenamente în detectarea şi curăţarea minelor.