Macovei: Mesajul SUA este clar - lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate naţională

Europarlamentarul Monica Macovei
Europarlamentarul Monica Macovei (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat vineri, pe blogul personal, că mesajul Statelor Unite, transmis joi de asistentul secretarului de Stat, Victoria Nuland, este unul cât se poate de clar - „lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate naţională pentru statele din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani”.

Victoria Nuland a afirmat că Statele Unite îşi vor intensifica anul viitor, activitatea în Balcani, Europa Centrală şi de Est pentru a ajuta ţările din această regiune să promoveze o guvernare curată, o presă independentă şi să elimine corupţia.

"Vedem o tendinţă îngrijorătoare în prea multe părţi ale Europei Centrale şi de Est unde aspiraţiile cetăţenilor sunt călcate în picioare de interesele oligarhilor corupţi", care "îşi folosesc banii şi influenţa pentru a înăbuşi opoziţia politică, pentru a cumpăra politicieni şi grupuri media, pentru a slăbi independenţa judiciară şi drepturilor organizaţiilor non-guvernamentale", a declarat Victoria Nuland.

Oficialul american a atras atenţia că se remarcă un număr tot mai mare de oligarhi şi politicieni corupţi, care colaborează pentru "a se proteja şi pentru a se ajuta reciproc să-şi menţină influenţa".

Monica Macovei a declarat că prin acest mesaj, Departamentul de stat american „a arătat clar legăturile dintre politicieni şi oligarhi corupţi care lucrează împreună, chiar şi dincolo de frontiere, se susţin reciproc şi îşi folosesc banii pentru a alimenta un sistem corupt”.

"În multe părţi ale Europei, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate naţională mai mare, în vederea protejării şi apărării democraţiei şi suveranităţii statale (...) Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbeşte democraţiile din interior, dar le face vulnerabile şi la influenţele de corupţie din afara graniţelor care încearcă să exercite o influenţă politică şi economică nejustificată asupra politicilor de stat şi a factorilor de decizie. În anul care urmează, veţi vedea că ne vom concentra pe intensificarea activităţii noastre în Balcani, Europa Centrală şi de Est, în strânsă colaborare cu UE, pentru a ajuta aceste ţări să promoveze o guvernare curată şi responsabilă, o societate civilă activă şi liberă, o presă independentă şi pentru a ajuta guvernele şi cetăţenii în eforturile lor de a expune şi elimina corupţia oriunde s-ar ascunde”, a afirmat Victoria Nuland.

Monica Macovei a explicat că Statele Unite „avertizează că pericolul reprezentat de corupţie şi de politicienii corupţi este real, este mare, este tot mai prezent în ţările din Balcani şi Europa Centrală şi de Est, afectează democraţia, iar statele devin vulnerabile”.

Europarlamentarul a adăugat că că declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la anchetele "baronilor" PSD reprezintă "o trădare de ţară".

"Toate aceste declaraţii (ale lui Victor Ponta - n.r.) arată că România lui Ponta este România corupţilor şi el protejează corupţii, nu protejează românii. El nu protejează legea, nu protejează banul public. Toate aceste declaraţii ale primului ministru, pentru că vin de la primul ministru, sunt declaraţii care fac foarte rău ţării, sunt trădare de ţară. În clipa în care spui că tu eşti de partea tuturor acestor oameni cercetaţi, unii arestaţi, unii nearestaţi, dar cercetaţi şi sunt inculpaţi fac foarte rău ţării. E o dovadă de trădare a ţării pentru că ţara nu e formată din corupţi. Pentru Dumnezeu, România nu e coruptă, baronii sunt", a afirmat Monica Macovei.

Europarlamentarul PDL a ţinut să o felicite pe Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA, pentru premiul „Women of Courage”, primit din partea Departamentului de stat american, pentru activitatea ei de excepţie

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne