Ucraina a început negocierile cu separatiştii din Doneţk

Miliţiile pro-Rusia din Lugansk.
Miliţiile pro-Rusia din Lugansk. (youtube.)

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuc, a început, vineri, negocierile cu liderii separatiştilor din regiunea estică Doneţk cu speranţa că va elibera sediul guvernamental capturat prin violenţă duminică.

Separatiştii şi miliţiile pro-Rusia din Doneţk au autoproclamat luni independenţa regiunii şi au cerut ”protecţia” Moscovei. După graniţa cu Rusia, la peste 25 de kilometri distanţă, aproximativ 40.000 de unităţi ale Forţelor Armate Ruseşti sunt pregătite de război.

Guvernul de la Kiev cât şi cel de la Washington a acuzat Rusia că a orchestrat mişcările separatiste cu scopul de a destrăma sau invada Ucraina.

Iaţeniuc i-a anunţat pe liderii şi locuitorii din regiunile estică că guvernul este pregătit să le asigure securitatea, cererile şi progresul economic în conformitate cu constituţia actuală.

”În cadrul constituţiei schimbate, vom putea să satisfacem cererile specifice ale fiecărei regiuni”, a declarat aceasta.

Limba rusă, unul din motivele de nemulţumire ale separatiştilor, îşi va păstra statusul oficial în regiuni în acelaşi timp cu limba ucraineană.

Un alt oraş afectat de către separatiştii este Lugansk. Miliţia pro-Rusia a ocupat un sediul al serviciilor de securitate şi un sediu guvernamental pe care le protejează înarmaţi cu puşti automate.

Oficialii de la Kiev le-au mai promis tuturor separatiştilor care vor elibera clădirile ocupate că vor fi protejaţi de consecinţele legale ale faptelor lor. Din Doneţk, Iaţeniuc se va deplasa în alt oraş estic tulburat de protestele pro-Rusia, Dnipropetrovsk.

În timp ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat UE că va tăia gazele spre Ucraina din cauza datoriilor acumulate de Kiev, Ucraina a primit asigurarea Uniunii Europene în privinţa furnizării de gaze.

Statele Unite a acuzat Rusia că se foloseşte de energie ”ca o unealtă de constrângere” asupra Ucrainei şi a anunţat că va ajuta Kievul energetic şi financiar.

Săptămâna viitoare, Ucraina, UE, Rusia şi SUA se vor întâlnii la Geneva pentru a discuta o modalitate de a încheia criza începută în luna februarie odată cu invadarea peninsulei Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe