Miliţiile pro-Rusia au capturat sediul poliţiei din Slaviansk. Kievul anunţă un răspuns ”foarte dur”
alte articole
Miliţiile pro-Rusia din estul Ucrainei au capturat, vineri, sediul poliţiei din oraşul Slaviansk, a declarat, sâmbătă, ministrul de Interne, Arsen Avakov, aceasta fiind a cincea clădire guvernamentală capturată de forţele separatiste în ultimele şapte zile, conform Reuters.
Încă de duminica trecută, Ucraina se confrunta cu o mişcare separatistă soldată cu acapararea violentă a mai multor sedii guvernamentale în estul ţării. În acest moment, miliţiile pro-Rusia deţin sediul administrativ din oraşele Lugansk şi Doneţk cât şi sediul poliţiei din Slaviansk.
”Bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj au capturat sediul poliţiei din Slaviansk. Răspunsul va fi foarte dur deoarece există o diferenţă între protestatari şi terorişti”, a declarat Avakov.
Grupul paramilitar nu a făcut nicio cerere în urma actului terorist şi nu şi-a dezvăluit identitatea, conform poliţiei locale. Slaviansk este un oraş din regiunea Doneţk, aflat la 150 de kilometri depărtare de graniţa cu Rusia.
Forţele separatiste din Lugansk şi Doneţk au auto-proclamat independenţa regiunilor şi au cerut ”protecţia” Moscovei, care menţine la graniţa cu Ucraina aproximativ 40.000 de soldaţi.
Autorităţile de la Kiev au emis vineri un ultimatum către separatişti, însă acesta a expirat fără ca poliţia ucraineană să ia vreo măsură vizibilă. Până în acest moment, forţele speciale ucrainene au eliberat oraşul Harkov, şi sediul serviciilor de securitate ucrainene din Lugansk, clădiri ce au fost capturate la sfârşitul săptămânii trecute.
”O să o spun din nou: cei care vor dialog... vor avea dialog şi vom căuta soluţii. Cei care se înarmează, dau foc la clădiri, trag în oameni, clădiri, terorizează cu bâtele şi măştile, aceşti oameni vor primi un răspuns în conformitate”, a adăugat ministrul de Interne.
Vineri, premierul Arseni Iaţeniuk s-a deplasat în Doneţk pentru a negocia cu separatiştii, promiţând mai mult putere regiunilor şi liberă trecere persoanelor care eliberează clădirile.
Guvernul de la Kiev cât şi cel de la Washington au acuzat Rusia că a orchestrat mişcările separatiste cu scopul de a destrăma sau invada Ucraina. Deşi Kremlinul a negat aceste acuzaţii, există o serie de dovezi care arată că separatiştii sunt plătiţi şi coordonaţi de Rusia.