Avocaţii expun tortura după încercarea de a salva Falun Gong

Cetăţeni chinezi urează bun venit avocatului Tang Jitian (spate, al doilea din dreapta) şi avocatului Wang Cheng (spate, al treilea din dreapta) la aeroportul Beijing, pe 6 aprilie.
Cetăţeni chinezi urează bun venit avocatului Tang Jitian (spate, al doilea din dreapta) şi avocatului Wang Cheng (spate, al treilea din dreapta) la aeroportul Beijing, pe 6 aprilie. (Twitter)

La 6 aprilie, după 15 zile de detenţie de către forţele de securitate, în partea de nord a Chinei, trei avocaţi de drepturile omului au fost eliberaţi, spunând apoi repede povestea a ceea ce s-a întâmplat cu ei în timpul arestului: tortură, bătăi şi abuzuri verbale, pentru tentativa lor de a obţine eliberarea unor deţinuţi, practicanţi Falun Gong (o practică spirituală persecutată de regimul comunist chinez).

Patru avocaţi, Zhang Junjie, Tang Jitian, Jiang Tianyong şi Wang Cheng, au vizitat secţia de poliţie Jiansanjiang în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei la 20 martie, în încercarea de a obţine eliberarea practicanţilor deţinuţi.

Ei au protestat faţă de arestarea cetăţenilor chinezi deţinuţi ilegal, în apropierea unei "Baze Legale de Educare" folosită la constrângerea practicanţilor Falun Gong ca să renunţe la credinţa lor, ca şi condiţie de eliberare. Falun Gong include cinci exerciţii cu mişcari lente şi învaţă principiile adevăr, compasiune şi toleranţă. Practica este persecutată în China din 1999.

Încercarea avocaţilor de a obţine eliberarea adepţilor Falun Gong a dus la propria lor detenţie, la 21 martie.

Toţi trei au fost torturaţi, au relatat ei. Zhang Junjie, eliberat la 27 martie, a suferit trei fracturi vertebrale de la bătaia aplicată de poliţie. Jiang Tianyong a fost atârnat cu picioarele chiar deasupra podelei şi mâinile i-au fost încătuşate la spate, în timp ce a fost bătut cu un obiect dur înfăşurat într-o cârpă.

Wang Cheng a fost, de asemenea, brutalizat. "Ei mă băteau şi mă loveau cu picioarele în timpul zilei, şi mă atârnau în aer în timpul nopţii, încătuşat şi cu o glugă neagră pusă pe cap", a spus Wang într-un interviu telefonic. "N-am văzut ceea ce au folosit pentru a mă bate, probabil bastoane pentru a îmi lovi pieptul, coaste, şi spatele."

"A fost extrem de dificil şi mă durea să stau jos sau să stau în picioare, şi chiar respiraţia adâncă şi tusea îmi provocau dureri foarte mari", a spus Wang.

Tang Jitian a spus că a fost tratat în mod similar şi, de asemenea, obligat să semneze o mărturisire falsă.

"M-au atârnat şi m-au bătut, forţându-mă să recunosc că am organizat oamenii să meargă la Centrul Legal de Educare şi obligându-mă să recunosc că Falun Gong este aşa-numită "religie rea", şi obligându-mă să accept alte cerinţe ilegale", a spus Tang.

Termenul de "religie rea" este termenul de propagandă ales de Partidul Comunist Chinez, pe care acesta l-a folosit împotriva Falun Gong încă de la începutul persecuţiei.

"Ei m-au ameninţat de asemenea că mă îngroapă de viu, că îmi scot unul din rinichi, şi că mă falimentează. Au mai afirmat, de asemenea, că mă vor trimite la Centrul Legal de Educare, precum şi la centrul de spălare a creierului, pentru a mă supune "convertirii forţate", a spus Tang.

El a declarat că a suferit fracturi ale oaselor şi dinţi sparţi.

Cei trei avocaţi au fost trimişi separat la aeroportul Harbin, însoţiţi de gardieni.

Deşi cei patru avocaţi au fost eliberaţi, alţi 15 cetăţeni care au protestat împreună cu ei împotriva centrului de educaţie forţată se află încă în detenţie, potrivit organizaţiei Apărătorii Chinezi ai Drepturilor Omului.

Şapte cetăţeni au fost arestaţi, împreună cu patru avocaţi pentru strigarea de "sloganuri ale religiei rele", a spus poliţia. Sute de avocaţi chinezi şi cetăţeni au protestat pentru eliberarea celor patru avocaţi, mulţi călătorind la Jiansanjiang, în apropiere de graniţa cu Rusia, pentru a protesta în faţa secţiei de poliţie zi şi noapte. Unele dintre aceste persoane au fost de asemenea arestate.

Chen Yanlin, o activistă brutalizată de poliţie, a publicat un articol pe Apărătorii Chinezi ai Drepturilor Omului, expunând tortura suferită şi la care a fost martoră în Jiansanjiang. Chen a relatat că a fost bătută de poliţie, care a forţat-o să semneze o mărturisire în care se spunea că ea ar fi strigat sloganuri Falun Gong şi ar fi ţinut banere, dar ea nu a făcut niciuna dintre acestea, spune ea.

"Condamn ferm atrocităţile fasciste ale poliţiei din Jiansanjiang!", a scris ea. "Condamn bătaia nemiloasă a cetăţenilor nevinovaţi!"

Articolul a fost scris cu contribuţia lui Luo Ya