Moscova şi-a mutat o parte din activele sale din SUA, în Belgia

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
11.04.2014

Rusia şi-a mutat în Belgia multe dintre activele sale financiare din Statele Unite, pentru a evita consecinţele unui eventual embargo din partea Washingtonului, cu căteva săptămâni înainte ca ostilităţile cu Kievul să înceapă.

În luna ianuarie Rusia avea 132 de miliarde de dolari în obligaţiuni americane de trezorerie, titluri de credit care nu au fost vândute ci transferate în conturile europene.

Compania financiară care s-ar fi ocupat de tranziţie este Euroclear, din Belgia, care a refuzat să comenteze asupra raportului.

Mişcarea a trezit suspiciunea analiştilor financiari care se ocupă cu mişcările de capital, datorită volumului masiv, incompatibil cu puterea financiară a Belgiei.

Dacă este aşa, Moscova ar dispune de activele sale în cazul unei înăspriri a sancţiunilor economice din partea SUA pentru anexarea de la Crimeea.

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au impus, separat, sancţiuni Rusiei: de la interdicţia de viză pentru zeci de personalităţi ruse şi ucrainene implicate în criză, la îngheţarea activelor financiare ale acestor persoane.

Washington-ul şi Bruxelles-ul au ameninţat Moscova cu noi măsuri punitive în cazul în care tensiunile din unele zone ale frontierei de est cu Ucraina şi Rusia nu vor scădea.

"În ianuarie, Rusia avea 132 de miliarde de dolari în bonuri de trezorerie din Statele Unite", afirmă cotidianul belgian, potrivit căruia "rănile financiare", provocate Rusiei ar putea ajunge la "aproximativ 100 de miliarde dolari anul acesta".

L'Echo menţionează, de asemenea, surse financiare, care indică faptul că "Banca Centrală a Rusiei a transferat deja o parte din activele sale din SUA în diverse centre financiare europene".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor