Uniunea Europeană va sancţiona economic Rusia

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană va implementa, începând de luni, sancţiunile economice pregătite Rusiei în urma intervenţiilor militare în Crimeea, a anunţat, marţi, premierul polonez Donald Tusk.

”Cu privire la sancţiunile asupra Rusiei, o decizie a fost de fapt luată deja, în special cu privire la procedura de introducere a sancţiunilor. Consecinţele acestora vor fi începerea sancţiunile de luni”, a precizat Tusk în timpul unei conferinţe de presă.

Comisia Europeană a mai decis blocarea temporară a proiectului South Stream, dezvoltat cu Rusia, prin care se dorea aducerea gazului rusesc, prin sudul Europei, în Europa Centrală.

Uniunea Europeană va mai oferi Ucrainei şi o prioritate comercială în valoare de 500 de milioane de euro anual. Guvernul de la Kiev aşteaptă, sub presiunile continue ale Rusiei în Crimeea şi estul ţării, semnarea acordului comercial cu Uniunea Europeană ce va permite desfăşurarea bunurilor ucrainene pe piaţa blocului european.

Rusia a mai fost sancţionată economic de către Statele Unite, săptămâna trecută, prin îngheţarea activelor bancare a tuturor oficialilor şi instituţiilor ruseşti care au participat la subminarea integrităţii, suveranităţii şi autorităţii Ucrainei în ultimele trei luni.

Din cauza dependenţei de gazul rusesc a blocului european, Comisia Europeană a ezitat în ultimele săptămâni să aplice sancţiuni concrete împotriva Rusiei ceea ce ia permis să ”devină o ameninţare la securitatea şi suveranitatea Europei”, a mai afirmat Tusk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe