Carne alterată din UE pe piaţa din România. Prejudiciu de 15 milioane euro.UPDATE

Carne de vacă şi de porc, în galantarele din supermarketuri
Carne de vacă şi de porc, în galantarele din supermarketuri (Sean Gallup / Getty Images)

UPDATE: Procurorii DIICOT au efectuat joi 102 percheziţii în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni pentru destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.

Membrii grupărilor infracţionale achiziţionau, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal carne şi ouă din state membre UE - Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA -, operaţiunile fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior marfa se vindea beneficiarului prin adăugarea TVA.

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme "fantomă" din alte state UE. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru a nu încărca societăţile româneşti cu TVA de plată, marfa fiind de fapt vândută pe piaţa românească "la negru" mult sub preţul pieţei.

În derularea activităţilor ilegale, membrii reţelei utilizau firme deţinute în mod direct ori prin intermediari, întocmind sau dispunând întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonau plăţile.

Totodată, există suspiciuni că erau trimise la abatoare produse alterate pentru a fi amestecate cu alte produse şi trimise unei firme de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării, pentru a fi preparată şi oferită spre consum.

În aceste activităţi infracţionale sunt implicaţi şi angajaţi din cadrul ANPC si Poliţiei de Frontieră, prejudiciul preliminar estimat fiind de peste 15 milioane de euro.

D.I.I.C.O.T – Structura Centrală va audia 80 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale, conform unui comunicat DIICOT.


***

Peste 100 de percheziţii se efectuează în ţară pentru evaziune fiscală cu carne alterată, prejudiciul fiind de 15 milioane de euro.

DIICOT efectuează, astăzi, 106 percheziţii la depozitele de carne din Bucureşti şi din alte judeţe ale ţării, deoarece s-a descoperit carne alterată în cantităţi foarte mari în magazine. Conform procurorilor, prejudiciul este de aproximativ 15 milioane de euro.

Percheziţiile vizează persoane care sunt suspecte de evaziune fiscală având ca obiect carne alterată.

Oraşele unde au loc percheziţiile sunt Bucureşti, Slobozia şi în judeţul Cluj, prejudiciul ridicându-se la 11 milioane de euro.

Carnea care se altera nu era aruncată, ci era preparată ca mici şi vânduţi la restaurante, sau ca friptură dată la fast-food-uri.

Membrii reţelei importau carne alterată din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, pentru care nu plăteau impozite, în documente fiind înregistrată că se vinde în Bulgaria, Cipru şi Ungaria. Însă carnea nu pleca spre acele ţări, ci era repartizată de fapt în magazinele mari din România.

Carnea stricată, care nu era procesată, era vândută şi de o firmă de catering, firma aparţinând soţiei unuia dintre membrii reţelei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne