Rusia acuză NATO: eventuale întăriri în Europa de Est încalcă acordul din 1997

P. P.
11.04.2014

alte articole

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
P. P.
11.04.2014

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat, joi, că posibilitatea unei prezenţe sporite a efectivelor Alianţei Nord-Atlantice în statele membre din apropierea Rusiei reprezintă o încălcare a Acordului fondator semnat în anul 1997, a notat mediafax.

"Chiar şi faptul că NATO poartă discuţii pe tema posibilităţii trimiterii de trupe sau echipamente militare pe teritoriul unor state situate în apropierea Rusiei intră în contradicţie cu Acordul fondator între Rusia şi Alianţă, semnat în 1997", a subliniat Lavrov.

Rusia, la rândul ei, a încălcat prevederile Acordului de la Budapesta, semnat între Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Ucraina, care apără integritatea teritorială a Ucrainei.

Comandantul forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, va pregăti, la cererea celor 28 de state membre ale alianţei, un ”pachet de măsuri terestre, aeriene şi maritime care să consolideze asigurările celor mai estici aliaţi”, ameninţaţi de agresiunile Rusiei.

Prezenţa militară rusă din vecinătatea graniţei terestre şi maritime dintre Rusia şi Ucraina este neschimbată de la începutul invaziei, numărul trupelor mobilizate fiind estimat la aproximativ 40.000 de unităţi. Conform Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, forţele ruse nu par să efectueze exerciţii, ci ar fi „în pregătire de război”.

NATO a început revizuirea acordului de cooperare cu Rusia semnat în 1997 cât şi declaraţia de la Roma din 2002, care opreşte alianţa să deţină baze militare în centrul şi estul Europei iar o decizie finală în această privinţă va fi pregătită până în luna iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor