Obama către Merkel: SUA, UE şi statele partenere trebuie să fie pregătite pentru o agresiune a Rusiei

Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel.
Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

„Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte state partenere trebuie să fie pregătite să răspundă unei escalade ruse” în Ucraina prin adoptarea de „noi sancţiuni”, a subliniat, joi, preşedintele american Barack Obama în cursul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, a notat mediafax.

În urma convorbirii, Casa Albă a publicat un comunicat în care se arată că cei doi lideri îndeamnă din nou Rusia să-şi „retragă militarii din regiunea frontalieră a Ucrainei”.

În timpul discuţiei cu Merkel, Obama a evocat „situaţia îngrijorătoare din estul Ucrainei, unde separatiştii proruşi, aparent, cu susţinerea Moscovei, continuă să desfăşoare o campanie de sabotaj şi provocare orchestrată, vizând subminarea şi destabilizarea Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

Printre temele dezbătute de cei doi lideri s-a aflat şi reuniunea organizată săptămâna viitoare între Statele Unite, Rusia, Ucraina şi UE.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat, joi, că Rusia ar putea opri furnizarea de gaze către Ucraina şi a detaliat riscurile economice care ar putea afecta statele europene pe parcursul crizei europene.

Miliţiile pro-Rusia din estul Ucrainei au ocupat duminică sediile administrative din oraşele Lugansk şi Doneţk şi au cerut „protecţia Rusiei”, în timp ce Moscova, şi-a reafirmat dreptul de a „proteja etnicii rusofoni” de peste graniţe prin „toate mijloacele necesare”. Rusia a mobilizat la graniţa cu Ucraina, încă de la sfârşitul lunii februarie, o armată diversă pregătită de un conflict ce cuprinde aproximativ 40.000 de unităţi.