NATO somează Rusia să pună stop mobilizărilor de trupe şi escaladării crizei şi să participe la dialog

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la Bruxelles
Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Rusia are opţiunea să „înceteze să-i mai acuze pe ceilalţi pentru propriile acţiuni, să oprească mobilizarea de trupe, să oprească escaladarea acestei crize şi să se angajeze într-un dialog sincer”, a transmis, joi, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, în timpul unei vizite la Praga.

Trupele masate de Rusia de-a lungul graniţelor terestre şi maritime dintre Rusia şi Ucraina nu „se antrenează ci sunt pregătite pentru luptă”, a precizat oficialul.

Orice acţiune militară a Rusiei va aduce consecinţe grave şi sancţiuni economice severe, a adăugat Rasmussen în timpul conferinţei de presă din Cehia, stat membru NATO.

Oficialii departamentului de Apărare rus au denunţat, miercuri, întăririle militare acordate de NATO statelor membre ce se simţeau ameninţate de agresiunile Rusiei, precum statele baltice şi Polonia; exerciţiile militare comune cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, toate aflate într-un conflict îngheţat cu Rusia cât şi necesitatea alianţei de a-şi regândi poziţia din Europa din Est.

„Dacă Rusia este serioasă în privinţa unui dialog, primul pas ar fi să-şi retragă trupele”, a declarat Rasmussen.

„Avem imagini prin satelit zilnice. Rusia provocă tensiunile etnice în estul Ucrainei şi incită agitaţiile. Şi Rusia se foloseşte de armată pentru a dicta Ucrainei faptul că ar trebui să devină un stat federal, neutru. Aceasta este o decizie pe care numai Ucraina, în calitatea sa de stat suveran, o poate face”, a adăugat secretarul general al NATO.

Totuşi, Rasmussen a precizat că alianţa nu vrea să discute opţiuni militare, fiind convins că singura cale de a înainta este cea diplomatică.

NATO a început revizuirea acordului de cooperare cu Rusia semnat în 1997 cât şi declaraţia de la Roma din 2002, care opreşte alianţa să deţină baze militare în centrul şi estul Europei iar o decizie finală în această privinţă va fi pregătită până în luna iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe