Serviciul de securitate suedez: Rusia se pregăteşte pentru operaţiuni militare sau agresiune armată în Suedia

Rusia se pregăteşte pentru operaţiuni militare sau agresiuni armate în Suedia, a anunţat, miercuri, analistul şef al serviciilor de securitate suedeze (Sapo), Wilhelm Unge, în baza acţiunilor de spionaj ale agenţilor ruşi.
P. P.
10.04.2014

alte articole

Steagul Suediei fluturând deasupra Palatului Regal, în Stockholm, Suedia. (Chris Jackson / Getty Images)
P. P.
10.04.2014

Rusia se pregăteşte pentru operaţiuni militare sau agresiuni armate în Suedia, a anunţat, miercuri, analistul şef al serviciilor de securitate suedeze (Sapo), Wilhelm Unge, în baza acţiunilor de spionaj ale agenţilor ruşi.

Pe fondul tensiunilor stârnite de invazia din Ucraina, „pregătirile de război” ale Rusiei reprezintă cea mai mare ameninţare cu care se confruntă ţara în ultima perioadă, au afirmat oficialii serviciilor de securitate.

Suedia va înceta orice cooperare militară cu Rusia şi va accelera reforma forţelor armate, a declarat ministrul suedez al Apărării, Karin Enstrom.

Serviciile de securitate ruse au sporit atacurile cibernetice asupra unor ţinte vitale pentru statul suedez, au început recrutarea cetăţenilor suedezi pentru a-i folosi drept agenţi de informaţii şi au încercat să spargă infrastructura de Apărare a ţării.

Au existat încercări de a „penetra infrastructura de apărare, achiziţia la scara largă a unor hărţi precum şi activităţi de spionaj”, a precizat oficialul suedez.

Agresiunile Kremlinului au provocat o dezbatere cu privire la schimbarea poziţiei de neutralitate a Suediei şi a Finlandei, ministrul suedez al Educaţiei, Jan Bjorklun, cerând în mod public regândirea doctrinei de apărare a ţării şi întărirea legăturilor cu NATO.

Avioanele de vânătoare ruseşti au efectuat anul trecut un exerciţiu aerian deasupra Mării Baltice în timpul căruia au survolat spaţiul aerian suedez. Acţiunea Rusiei a fost văzută de Stockholm ca un mod de a testa capabilităţile de apărare ale ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor