Uciderea unor înalţi oficiali sirieni ar putea schimba regulile jocului

Mai mulţi înalţi oficiali sirieni, inclusiv cumnatul preşedintelui Bashar Assad, au fost ucişi miercuri într-un atac cu bombă ce a vizat sediul Agenţiei de Securitate Naţională din capitala Damasc, în cea mai mare lovitură de până acum la adresa regimului Assad, de când a început revolta.
Poliţi siriană lângă locul exploziei atentatului sinucigaş, Damasc, 18 iulie 2012 (STR / AFP / GettyImages)
Alex Johnston
20.07.2012

Mai mulţi înalţi oficiali sirieni, inclusiv cumnatul preşedintelui Bashar Assad, au fost ucişi miercuri într-un atac cu bombă ce a vizat sediul Agenţiei de Securitate Naţională din capitala Damasc, în cea mai mare lovitură de până acum la adresa regimului Assad, de când a început revolta.

Generalul Assef Shawkat, care era căsătorit cu sora mai mare a lui Assad, Bushra, a fost ministru adjunct al Apărării, făcea parte din cercul interior al lui Assad şi era cunoscut drept unul dintre cei mai de temut oficiali din ţară. Ministrul Apărării, generalul Rajha Daoud, a fost, de asemenea, ucis în explozie, la fel ca ministrul de Interne, Mohammed Ibrahim al-Shaar, şi vicepreşedintele adjunct, generalul Hassan Turkmani.

După moartea lor, regimul Assad l-a promovat pe generalul Fahd Jassem al-Freij drept comandant general al armatei ţării. El a promis să vâneze "bandele teroriste criminale... tăind fiecare mână care prejudiciază securitatea patriei şi a cetăţenilor", a fost el citat ca afirmând de mass-media de stat.

Grupul Liwa al-Islam, care înseamnă "Brigada Islamului", a revendicat responsabilitatea pentru atac, a raportat Al-Jazeera. Armata Siriană Liberă a revendicat şi ea responsabilitatea, purtătorul de cuvânt Qassim Saadedine declarând pentru reţea că "aceasta este vulcanul despre care am vorbit; tocmai a erupt".

Conform relatărilor, Armata Siriană Liberă a numit actuala ofensivă Vulcanul Damasc.

Maplecroft, o compania globală de consultanţă strategică şi de risc, susţine că uciderea a doi oficiali de top este o lovitură semnificativă pentru regimul lui Assad, care până recent a arătat puţine deficienţe vizibile în revoltă.

"Cadrele superioare ale regimului vor fi alarmate de faptul că unul sau mai mulţi atacatori au fost capabili să vizeze figuri politice cheie", a scris compania într-o analiză de miercuri. Atacul direct asupra conducerii de bază a regimului ar putea declanşa o serie de dezertări din partea oficialilor de rang înalt, în următoarele zile, a adăugat aceasta.

Aceasta ar putea duce la şi mai multă violenţă. "Răspunsul probabil că va fi sever, numărul victimelor urmând să crească", potrivit analizei.

În ultimele zile, armata siriană a desfăşurat un număr mare de elicoptere de război, tancuri, artilerie şi trupe în centrul Damascului, atunci când luptele cele mai aprige din cadrul revoltei au izbucnit între forţele rebele şi soldaţii regimului.

Observând escaladarea recentă, inclusiv decesele funcţionarilor, secretarul american al Apărării, Leon E. Panetta, a afirmat: "Aceasta este o situaţie care scapă rapid de sub control". El a dat vina pe Assad pentru că a refuzat să renunţe la putere, în ciuda unor intense presiuni internaţionale.

Panetta şi-a exprimat îngrijorarea faţă de stocul de arme chimice al Siriei. Fostul ambasador sirian în Irak, Nawaf Al-Fares, care a dezertat recent, a indicat că există posibilitatea ca Assad să le folosească împotriva opoziţiei.

Regimul Assad are "responsabilitatea de a proteja instalaţiile chimice, şi îi vom trage la răspundere dacă se va întâmpla ceva cu privire la aceste instalaţii", a spus Panetta.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor