Atacurile din Damasc au ucis trei dintre consilierii de top ai lui Assad
alte articole
Forţele siriene şi rebelii s-au ciocnit în mai multe cartiere din Damasc, iar unele elicoptere au deschis focul asupra unor obiective, după ce cel puţin trei oficiali guvernamentali de top au murit într-un atac cu bombă miercuri, potrivit unui raport VOA.
Televiziunea siriană de stat a relatat că o bombă a explodat în timpul unei întâlniri la nivel înalt din clădirea Agenţiei Naţionale de Securitate din capitală, ucigându-l pe ministrul apărării, Daoud Rajha şi pe ministrul adjunct al apărării, Assef Shawkat, cumnatul preşedintelui Bashar al-Assad.
S-a raportat că generalul sirian Hassan Turkmani, fost ministru al apărării, ar fi murit din cauza rănilor provocate de explozie.
Armata Siriană Liberă rebelă a revendicat responsabilitatea pentru atentat. Agenţia de ştiri Reuters a raportat că grupul rebel Liwa al-Islam a revendicat şi el responsabilitatea.
Armata siriană l-a numit pe şeful Forţelor Armate de Stat Major, Fahed Al-Jasem el-Freij, drept noul ministru al apărării şi a promis să "continue lupta împotriva terorismului."
Observatorul sirian pentru drepturile omului spune că aproape 100 de oameni au fost ucişi miercuri în revolta anti-guvern din Siria, inclusiv 18 în Damasc.
Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a amânat votul privind o rezoluţie ce ar extinde misiunea de observare din Siria.
Consiliul a fost împărţit cu privire la dacă o nouă rezoluţie ar trebui să includă o ameninţare cu sancţiuni împotriva guvernului preşedintelui Assad. Marea Britanie, Franţa, Germania şi Statele Unite fac presiuni pentru o reînnoire a misiunii de 45 de zile din Siria, împreună cu o ameninţare cu sancţiuni.
Rusia a promis să se opună acestei versiuni. Propunerea sa cere o prelungire a misiunii, dar niciun fel de sancţiuni. China a sprijinit Rusia în blocările anterioare ale rezoluţiilor propuse de Vest, care cereau acţiuni dure împotriva Siriei.
Mandatul misiunii expiră vineri.
Secretarul britanic de externe, William Hague, a declarat că atentatul indică faptul că situaţia din Siria se "deteriorează rapid", în timp ce cancelarul german Angela Merkel a afirmat că atacul arată că există o nevoie "urgentă" pentru o nouă rezoluţie a Naţiunilor Unite privind Siria.
Franţa a declarat că atacul subliniază necesitatea "urgentă" de a "găsi o cale de tranziţie politică."
Rusia a spus că în Siria are loc o "bătălie decisivă". Cu toate acestea, ministrul de externe Serghei Lavrov a avertizat că adoptarea unei rezoluţii ONU, ce ar implica sancţiuni, ar însemna o creştere a sprijinului acordat rebelilor.
Ziarul oficial din China, People's Daily, a publicat marţi un comentariu care respinge intervenţia străină în criza siriană.