Atacurile din Damasc au ucis trei dintre consilierii de top ai lui Assad

Forţele siriene şi rebelii s-au ciocnit în mai multe cartiere din Damasc, iar unele elicoptere au deschis focul asupra unor obiective, după ce cel puţin trei oficiali guvernamentali de top au murit într-un atac cu bombă miercuri,
Epoch Times România
19.07.2012

Forţele siriene şi rebelii s-au ciocnit în mai multe cartiere din Damasc, iar unele elicoptere au deschis focul asupra unor obiective, după ce cel puţin trei oficiali guvernamentali de top au murit într-un atac cu bombă miercuri, potrivit unui raport VOA.

Televiziunea siriană de stat a relatat că o bombă a explodat în timpul unei întâlniri la nivel înalt din clădirea Agenţiei Naţionale de Securitate din capitală, ucigându-l pe ministrul apărării, Daoud Rajha şi pe ministrul adjunct al apărării, Assef Shawkat, cumnatul preşedintelui Bashar al-Assad.

S-a raportat că generalul sirian Hassan Turkmani, fost ministru al apărării, ar fi murit din cauza rănilor provocate de explozie.

Armata Siriană Liberă rebelă a revendicat responsabilitatea pentru atentat. Agenţia de ştiri Reuters a raportat că grupul rebel Liwa al-Islam a revendicat şi el responsabilitatea.

Armata siriană l-a numit pe şeful Forţelor Armate de Stat Major, Fahed Al-Jasem el-Freij, drept noul ministru al apărării şi a promis să "continue lupta împotriva terorismului."

Observatorul sirian pentru drepturile omului spune că aproape 100 de oameni au fost ucişi miercuri în revolta anti-guvern din Siria, inclusiv 18 în Damasc.

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a amânat votul privind o rezoluţie ce ar extinde misiunea de observare din Siria.

Consiliul a fost împărţit cu privire la dacă o nouă rezoluţie ar trebui să includă o ameninţare cu sancţiuni împotriva guvernului preşedintelui Assad. Marea Britanie, Franţa, Germania şi Statele Unite fac presiuni pentru o reînnoire a misiunii de 45 de zile din Siria, împreună cu o ameninţare cu sancţiuni.

Rusia a promis să se opună acestei versiuni. Propunerea sa cere o prelungire a misiunii, dar niciun fel de sancţiuni. China a sprijinit Rusia în blocările anterioare ale rezoluţiilor propuse de Vest, care cereau acţiuni dure împotriva Siriei.

Mandatul misiunii expiră vineri.

Secretarul britanic de externe, William Hague, a declarat că atentatul indică faptul că situaţia din Siria se "deteriorează rapid", în timp ce cancelarul german Angela Merkel a afirmat că atacul arată că există o nevoie "urgentă" pentru o nouă rezoluţie a Naţiunilor Unite privind Siria.

Franţa a declarat că atacul subliniază necesitatea "urgentă" de a "găsi o cale de tranziţie politică."

Rusia a spus că în Siria are loc o "bătălie decisivă". Cu toate acestea, ministrul de externe Serghei Lavrov a avertizat că adoptarea unei rezoluţii ONU, ce ar implica sancţiuni, ar însemna o creştere a sprijinului acordat rebelilor.

Ziarul oficial din China, People's Daily, a publicat marţi un comentariu care respinge intervenţia străină în criza siriană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor