Se înmulţesc apelurile pentru plecarea lui Bashar al-Assad de la putere

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite ar putea vota joi o nouă rezoluţie privind regimul sirian. Numai Rusia continuă să se opună. După atentatele de miercuri de la Damasc, soldate cu uciderea a trei înalţi responsabili sirieni din domeniul securităţii, s-au înmulţit apelurile pentru plecarea lui Bashar al-Assad de la putere.
Preşedintele sirian, Bashar al-Assad. (DSK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
19.07.2012

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite ar putea vota joi o nouă rezoluţie privind regimul sirian. Numai Rusia continuă să se opună. După atentatele de miercuri de la Damasc, soldate cu uciderea a trei înalţi responsabili sirieni din domeniul securităţii, s-au înmulţit apelurile pentru plecarea lui Bashar al-Assad de la putere.

Parisul, Berlinul şi Washingtonul au considerat necesar ca preşedintele sirian să plece imediat de la putere pentru a reduce starea de haos care ameninţă ţara. Printre aceste voci, Laurent Fabius a afirmat miercuri, în Senat, că trebuie 'urgent' să se ajungă la 'o tranziţie politică' în Siria. Potrivit ţărilor occidentale şi a celor din Liga Arabă, o astfel de tranziţie politică trebuie să implice în mod expres înlăturarea de la putere a lui Bashar el-Assad, dat fiind responsabilitatea acestuia în acţiunile de reprimare şi masacre. Conform şefului diplomaţiei franceze, lansarea imediată a unui proces politic care să-l excludă pe Bashar este justificată cu atât mai mult cu cât 'gradul de violenţă' a depăşit un nou prag.

La Berlin, Angela Merkel s-a exprimat în acelaşi sens insistând pe necesitatea ca ONU să adopte o nouă rezoluţie privind Siria după recentele evenimente de la Damasc. La New York, Consiliul de Securitate trebuia iniţial să se pronunţe miercuri seară asupra unui nou proiect de rezoluţie care reia planul lui Kofi Annan şi a unei declaraţii numite 'de la Geneva', două documente care subliniază prioritatea unei tranziţii politice.

Acest proiect de rezoluţie, plasat sub capitolul VII din Carta Naţiunilor Unite, adică implică posibilitatea înăspririi sancţiunilor împotriva Damascului, a generat reacţia Rusiei, care a ameninţat că se va opune. În acest context al agravării situaţiei la Damasc, fostul secretar general al ONU spera totuşi că se va ajune la un compromis cu Rusia. Votul a fost amânat în final pentru joi, la cererea lui Kofi Annan.

Inflexibilul ministru rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că se va opune adoptării de către ONU a unei rezoluţii care, potrivit Moscovei, ar însemna sprijinirea unei 'revoluţii'. Şeful diplomaţiei ruse a calificat bătălia pentru capitală drept 'luptă decisivă'. Serghei Lavrov consideră că 'adoptarea declaraţiei occidentale ar fi un sprijin direct pentru o mişcare revoluţionară' şi adaugă că 'dacă este vorba de o revoluţie, ONU nu are nicio legătură cu aceasta'.

După atentatul din Damasc, preşedintele Barack Obama l-a contactat telefonic pe omologul său Vladimir Putin. 'În ansamblu, schimbul de opinii a demonstrat concordanţa analizelor cu privire la situaţia din Siria şi obiectivul unei reglementări. În acelaşi timp, persistă divergenţele cu privire la modul concret de a obţine o astfel de reglementare', a declarat Kremlinul.

Pentru Casa Albă, 'este evident că regimul Assad este pe cale de a pierde controlul asupra Siriei'. Secretarul american al apărării, Leon Panetta, a afirmat că Siria 'se îndreaptă spre o situaţie ieşită de sub control'. Potrivit lui Tony Blinken, consilier pe probleme de securitate naţională al vice-preşedintelui Joseph Bidden, 'cu cât se prelungeşte acest statu quo, cu atât este mai probabil să se producă evenimente nedorite'. Înaltul diplomat a adăugat că există riscul ca 'criza siriană să se transforme într-un real conflict religios şi să contamineze ţări vecine, precum Irakul'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor