Unde se află familia prezidenţială siriană?

După atentatul în care au murit miercuri unii dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai preşedintelui sirian, Bashar al Assad, zvonurile o plasează pe Asma şi pe copiii săi tocmai la Moscova.
(photos.com)
Epoch Times România
19.07.2012

După atentatul în care au murit miercuri unii dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai preşedintelui sirian, Bashar al Assad, zvonurile o plasează pe Asma şi pe copiii săi tocmai la Moscova. Când duminica trecută luptele au ajuns la Damasc, mulţi sirieni s-au întrebat pe Twitter dacă soţia preşedintelui nu aude zgomul împuşcăturilor. Palatul în care locuieşte familia prezidenţială se află pe o colină din nord-vestul capitalei, nu prea departe de cartierele unde au avut loc explozii şi s-au dat lupte grele între insurgenţi şi forţele regimului, arată joi ziarul El Pais.

Zvonurile care o plasează pe Asma şi pe copiii ei tocmai la Moscova, nu sunt o dezbatere frivolă. Decizia foarte umană de a-şi pune la adăpost familia poate fi primul semn că lupta este pentru el pierdută. Dacă se confirmă că Al Assad şi-a trimis familia în străinătate, în Rusia sau în oricare altă ţară, opozanţii ar putea porni numărătoarea inversă. 'Este pură ficţiune. Nimeni nu poate verifica', asigură un ziarist sirian critic cu regimul. Ar fi mai verosimil ca familia dictatorului şi alţi oficiali ai regimului să fi plecat la reşedinţa lor de vară, în fieful situat pe coastă între Liban şi Turcia, cum face în fiecare an.

Între aceşti munţi de la malul Mării Mediterane se întinde pământul ancestral al alauiţilor, comunitate etnică minoritară care practică o ramură ezoterică a islamului şiit şi reprezintă 12% din populaţia ţării, din care trei sferturi sunt suniţi. (Fundamentaliştii suniţi îi consideră eretici). Istoric izolaţi şi oprimaţi de seniorii feudali în regiunile Homs şi Hama, ei au fost avantajaţi de lovitura de stat a lui Hafez al Assad din 1970. Deşi naţionalist laic, tatăl actualului preşedinte a recurs la ajutorul coreligionarilor săi plasându-i în posturi cheie din armată şi servicii secrete care sunt coloana vertebrală a regimului.

În această regiune, plasată între Latakia şi Tartus, şi-au construit case de vacanţă rudele şi demnitarii regimului, un mic cerc de loiali care şi-a pierdut miercuri un membru important. Noii seniori feudali sunt însă Mundher şi Zawwaz el Asad, verii preşedintelui. Tot de aici provine şi altă familie cheie: Makhluf. Acest clan s-a înrudit cu al Assad prin Anisa, soţia lui Hafez, mama lui Bashar, care l-a sprijinit pe Hafez când fratele său, Rifaat, i-a contestat autoritatea la mijlocul anilor 80.

'Nu vom pleca, nu vom părăsi barca pentru a fugi care încotro. Vom rămâne şi vom lupta până la capăt', asigura anul trecut unul din verii din partea mamei ai preşedintelui, Rami Makhluf, într-un interviu acordat ziarului The New York Times. Rami, poreclit regele Siriei, este unul din cei mai bogaţi oameni ai ţării. Fratele său, Hafez, este şeful forţelor de securitate din Damasc. La fel ca alţi membri ai cercului, el are multe de pierdut.

'În cazul, puţin probabil, al unui colaps al regimului sirian, alauiţii ar putea fi tentaţi să se replieze militar în provinciile de coastă Latakia şi Tartus, fără să cedeze administrarea zonelor lor de autoritate din Damasc', scria încă de la începutul revoltei, Talal el Attrache, analist politic şi autor a numeroase cărţi. Acum există zvonuri că regimul şi-a dus acolo armamentul strategic. Dar, ca şi locul în care se află Asma şi copiii ei, este imposibil de confirmat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor