Majoritatea germanilor, nemulţumiţi de politica lui Merkel

Criticile la adresa modului în care Angela Merkel a gestionat criza refugiaţilor se reflectă şi în percepţia populară. Potrivit unui nou sondaj, majoritatea germanilor sunt nemulţumiţi de politicile cancelarului.


Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (Captură Foto)

După agresiunile sexuale din Koln şi din alte oraşe mari, care au avut loc în noaptea de Revelion, percepţiile legate de refugiaţi s-au schimbat în Germania. Potrivit Barometrului politic comandat de postul public ZDF, o majoritate clară de 60% dintre respondenţi este de părere că Germania nu se va descurca cu fluxurile mari de refugiaţi care vin în ţară, faţă de doar 46% în decembrie.

Doar 37% dintre nemţi mai consideră că numărul în creştere de migranţi poate fi absorbit, faţă de 51% dintre cei chestionaţi în decembrie. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1203 persoane cu drept de vot în intervalul de timp 12-14 ianuarie şi are o marjă de eroare de 2-3%.

Pe de altă parte, potrivit sondajului, 56% dintre respondenţi sunt de părere că Merkel gestionează prost criza refugiaţilor, în timp ce doar 39% consideră politicile ei pozitive.

O treime din chestionaţi mai susţin că după incidentele din Koln le-au schimbat fundamental poziţia în chestiunea refugiaţilor şi a azilului, în timp ce 66% spun că aceste evenimente nu le-au influenţat opinia. Totuşi, 70% dintre germani se aşteaptă ca pe fondul afluxului mare de refugiaţi, să crească criminalitatea în ţară. În plus, 42% din repondenţi cred că valorile societale şi culturale germane sunt ameninţate prin venirea refugiaţilor, faţă de 33% în octombrie.

O majoritate doreşte înăsprirea regulilor de expulzare

73% dintre germanii intervievaţi cred că este nevoie de o înăsprire a legislaţiei privind expulzările pentru a-i putea repatria mai uşor pe azilanţii care comit fapte penale.

O majoritate clară de 60% dintre respondenţi este de părere că Germania nu se va descurca cu fluxurile mari de refugiaţi care vin în ţară.

Pe de altă parte însă, o majoritate de 57% nu crede că cererea liderului CSU, Horst Seehofer, de a stabili un număr limită de refugiaţi pe care Germania îi poate primi anual, este realizabilă.

Un alt sondaj ARD-Deutschlandtrend confirmă faptul că 51% dintre nemţi au dubii că Germania poate ţine în frâu criza refugiaţilor. 44% dintre respondenţi mai cred încă în promisiunea lui Merkel că Germania se va descurca.

În concluzie, numărul optimiştilor a scăzut. În octombrie 2015, 49% dintre cetăţeni erau încă de părere că Germania va soluţiona criza refugiaţilor, iar 48% erau sceptici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe