Europa se clatină / Austria suspendă acordul Schengen. UE presată să rezolve criza refugiaţilor

Valul tot mai mare de refugiaţi şi imigranţi care sosesc în Europa, a forţat guvernul din Viena să suspende temporar acordul Schengen, introducând controale şi desfăşurând soldaţi la graniţele sale. Cancelarul german a cerut UE să ia măsuri pentru a asigura securitatea graniţelor blocului.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au traversat Marea Egee din Turcia, 11 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.01.2016

Viena îşi schimbă radical politica faţă de imigranţi şi refugiaţi, a declarat sâmbătă cancelarul austriac Werner Faymann presei locale. El a adăugat că, în contextul noilor măsuri introduse la graniţele austriece, existenţa “întregii Uniuni Europene este pusă sub semnul îndoielii”.

“Toţi refugiaţii trebuie să fie controlaţi, iar imigranţii economici trebuie să fie întorşi în ţările lor de origine”, a precizat Faymann într-un interviu cu ziarul austriac Oesterreich, publicat duminică.

Guvernul din Viena implementează un sistem de monitorizare strictă a solicitanţilor de azil, a susţinut cancelarul, adăugând că, la fel ca în ţara vecină, Germania, controalele la frontieră sunt intensificate şi se efectuează repatrierea refugiaţilor.

“Toţi cei care sosesc la graniţa noastră sunt supuşi controlului”, a susţinut Faymann. O carte de identitate valabilă va trebui acum să fie prezentată autorităţilor iar cei care nu au dreptul la azil sau care au fost deja respinşi de Germania nu vor fi primiţi în Austria. La fel se întâmplă în cazul celor care nu intenţionează să depună cerere de azil în Austria.

Prin urmare, acordul Schengen privind graniţele deschise este “temporar suspendat” în Austria, a declarat cancelarul.

“Dacă UE nu reuşeşte să securizeze graniţele externe, Spaţiul Schengen, în ansamblul său, este pus sub semnul îndoielii. Mai mult, fiecare ţară trebuie să îşi controleze graniţele naţionale”, a declarat Faymann ziarului, adăugând că, dacă frontierele externe ale blocului european nu vor fi asigurate în viitorul apropiat, “întreaga Uniune Europeană” va fi pusă sub semnul îndoielii.

Noile măsuri luate de Ministerul austriac al Apărării au intrat în vigoare sâmbătă, soldaţii fiind desfăşuraţi la graniţe pentru a opri refugiaţii care intenţionează să treacă pur si simplu frontiera şi care nu doresc să depună cerere de azil în Austria, susţine agenţia de ştiri RT.

De la începutul acestui an, peste 3.000 de imigranţi care au sosit sub identităţi false în Austria au fost trimişi deja înapoi, au raportat oficiali ai controlului frontierelor.

“Este o afacere mare şi ceea ce nu s-a stabilit până acum este cine conduce acest spectacol. O mulţime de documente false sunt create destul de bine, ceea ce înseamnă că anumite grupuri câştigă, de fapt, o mulţime de bani şi cauzează multe probleme”, a declarat William Mallinson, scriitor şi fost diplomatic britanic, pentru RT.

În plus, politica de liberă circulaţie în interiorul Uniunii Europene a fost contestată vineri de ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schäuble. Graniţele deschise ale Europei s-ar putea închide, a precizat oficialul german după o întâlnire la Bruxelles a miniştrilor de Finanţe ai UE.

Sistemul Schengen s-ar putea prăbuşi curând, în condiţiile în care statele membre ale blocului european introduc controale interne de frontieră, a mai susţinut Schäuble.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor