Austria urmează exemplul Germaniei şi trimite înapoi refugiaţi
alte articole
Austria a anunţat vineri că, de săptămâna viitoare, va începe să refuze intrarea în ţară în cazul imigranţilor care doresc să ajungă în Scandinavia. Urmând exemplul Berlinului, Viena plănuieşte să trimită cât mai mulţi refugiaţi înapoi la graniţa sa sudică.
„În prezent, la graniţa austro-germană, doar cei care urmăresc să primească azil în Germania vor putea trece frontiera. Cei care doresc să ajungă mai departe sunt întorşi înapoi”, a declarat ministrul de interne Johanna Mikl-Leitner într-un interviu la un post de radio.
„Îi vom opri direct la graniţa noastră sudică începând cu sfârşitul săptămânii viitoare”, a precizat ea, făcând referire la graniţa Austriei cu Slovenia.
Sute de mii de imigranţi şi refugiaţi au ajuns în Austria şi în special în Germania, după ce au fugit de războaiele şi sărăcia din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa de Nord. Aproximativ 90.000 dintre aceştia au depus cerere pentru azil în Austria, dar mulţi alţii doresc să ajungă în Germania sau chiar mai departe, în Danemarca, Suedia şi Finlanda.
Criticile la adresa politicii cancelarului Angela Merkel privind acceptarea imigranţilor în Germania s-au intensificat după un val de atacuri sexuale ce a avut loc în oraşul Koln în Ajunul Anului Nou, multe dintre ele fiind comise aparent de imigranţi. De atunci, Germania a început să îşi reconsidere strategia privind refugiaţii şi să trimită înapoi în Austria tot mai mulţi solicitanţi de azil.
Între 200 şi 300 de persoane au ajuns înapoi în Austria, din Germania, în fiecare zi, susţine Deutsche Welle.
În Viena, partidele de coaliţie - Partidul Social Democrat şi Partidul Popular Austriac - au căzut de acord că trebuie făcut ceva pentru a se reduce numărul de noi sosiri, dar până acum nu au reuşit să ajungă la o strategie comună.
În acelaşi interviu radio, Johanna Mikl-Leitner a declarat că cele 120.000 de cereri pentru azil pe care autorităţile austriece aşteaptă să le primească în 2016 vor fi imposibil de acceptat pentru o ţară atât de mică.
În acelaşi timp, cancelarul Werner Faymann s-a alăturat omologului său german Angela Merkel şi a făcut apel pentru o redistribuire a refugiaţilor pe cuprinsul Europei.