UE avertizează că actuala criză a refugiaţilor se înrăutăţeşte

Comisarul UE pentru Migraţie a avertizat că actuala criză a refugiaţilor se înrăutăţeşte. Dimitris Avramopoulos a declarat că o prăbuşire a zonei Schengen ar însemna “începutul sfârşitului proiectului european”.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au trecut Marea Egee dinspre Turcia, 21 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.01.2016

Comisarul UE pentru migraţie Dimitris Avramopoulos a declarat joi legiuitorilor UE din Bruxelles că eforturile blocului european de a gestiona criza refugiaţilor eşuează, în condiţiile în care tot mai multe ţări îşi intensifică securitatea la frontiere.

În cadrul unei întâlniri organizate în Bruxelles de Comitetul pentru Libertăţi Civile al Parlamentului European, Avramopoulos a precizat că până la 4.000 de oameni au sosit zilnic în Grecia în perioada Crăciunului şi a Anului Nou. Noii sosiţi au fugit de conflictele sau sărăcia din ţările lor.

Comisarul a menţionat că autorităţile din Grecia au fost incapabile sau nu au dorit să înregistreze şi să găzduiască migranţii. Sute de mii de oameni s-au îndreptat spre nordul Europei cu speranţa că vor fi acceptaţi în ţări precum Germania sau Suedia.

Avramopoulos a afirmat că potrivit planului lansat în septembrie de a redistribui 160.000 de refugiaţi - sosiţi în Grecia şi Italia - între membrii blocului european, până acum s-a reuşit restabilirea a doar 272 de persoane în noile lor case.

“Toate statele membre trebuie să participe la joc”, a precizat comisarul, conform Deutsche Welle.

Parlamentarul german Cornelia Ernst a susţinut apelul lui Avramopoulos. “Cum am putea să implementăm ceva dacă [unele] state membre spun mereu nu, nu, nu.”

Parlamentarul italian Laura Ferrara a declarat că “în Italia, punctele de control nu funcţionează iar procesul de identificare este prea lent”.

Planurile pentru primirea refugiaţilor din afara UE, de exemplu din Turcia, se desfăşoară de asemenea lent, a adăugat Avramopoulos.

“Aceste scheme nu au oferit rezultatele aşteptate”, a menţionat el, adăugând că sistemul pentru procesarea migranţilor în Grecia şi Italia a întâmpinat probleme pentru a fi lansat.

Zona Schengen, vitală pentru proiectul european

Comisarul a mai declarat că zona europeană Schengen este ameninţată, adăugând că “tot mai multe state reintroduc controale la frontieră” ca răspuns la deplasarea migranţilor, inclusiv Germania, Danemarca, Suedia şi Austria.

“Dacă Schengen se prăbuşeşte, atunci acest lucru ar însemna începutul sfârşitului proiectului european”, a avertizat Avramopoulos.

Comisia Europeană depune eforturi pentru a lua unele măsuri ce vor crea un sistem de migraţie mult mai sustenabil, a declarat Avramopoulos. Măsurile vor include asistenţă financiară, o revizuire a sistemului cărţii albastre pentru migranţi şi un nou plan pentru redistribuirea solicitanţilor de azil. Comisia va publica propunerile sale în luna martie.

Repatriere

Avramopoulos a susţinut că un număr semnificativ de migranţi au sperat că vor obţine slujbe sigure, şi nu protecţie internaţională. El a avertizat că acestor persoane li se vor respinge aproape cu certitudine cererile pentru şedere.

Dar naţiunile UE eşuează să îi trimită înapoi pe cei care nu se califică, a adăugat comisarul.

Mai puţin de 900 din cele câteva sute de mii de persoane care au sosit în Europa de la începutul lunii septembrie au fost trimise în ţările lor.

“Europa va oferi protecţie celor care au nevoie de ea, dar cei care nu au dreptul să fie aici vor trebui să fie întorşi [în ţările lor]”, a mai precizat Avramopoulos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor