Comisia Europeană avertizează Serbia şi Bulgaria cu măsuri represive din cauza South Stream

Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende construcţia gazoductului South Stream, avertizând că ar putea lua măsuri represive împotriva Sofiei şi a Belgradului.
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)
P. P.
18.09.2014

Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende construcţia gazoductului South Stream, avertizând că ar putea lua măsuri represive împotriva Sofiei şi a Belgradului.

Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt pentru Energie al Comisiei Europene, a comentat în această privinţă ca răspuns la o întrebare despre planurile autorităţilor sârbe privind construcţia gazoductului South Stream.

”Bulgaria este parte a UE aşa că noi am început o procedură de infringement cu privire la South Stream. Am îndemnat Sofia să respecte toate regulile referitoarea la achiziţiile publice. După aceea, am cerut o confirmare că regulile sunt observate. În concordanţă cu procedura actuală, solicităm Bulgariei să oprească operaţiunile de construcţie. Procedura continuă”, a declarat aceasta.

Holzner a recunoscut că nu există proceduri de acest fel ce pot fi aplicate pentru statele non-membre UE, adăugând că problema va fi ridicată de către Comunitatea Energiei, care are ”instrumente proprii„.

”Prin prisma faptului că Serbia nu este un stat membru al UE, ţara nu este obligată să urmeze regulile pieţei interne ale UE. Nu putem să referim aceast[ chestiune către Curtea de Justiţie a UE. Posibilitatea nerespectării unor reguli din energie va fi decisă într-o etapă ulterioară, când gazoductul este operaţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE.

Bruxellesul a reamintit că Sofia ar trebui să amâne toate activităţile legate de South Stream până când neînţelegerile cu gigantul energetic al Rusiei, Gazprom, vor fi rezolvate. Comisia UE a anunţat că gazoductul este incompatibil cu al Treilea Pachet Energetic.

În ciuda ordinului de interdicţie a activităţilor emise de fostul premier Plamen Oresharski în urma deschiderii procedurii de infringement împotriva Bulgariei, au fost dezvăluite mai multe rapoarte care arătau că guvernul anterior a permis totuşi construcţiei să înceapă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor