China îşi acuză ambasadorul din Islanda de spionaj

Un poliţist chinez la Beijing
Un poliţist chinez la Beijing (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Ministerul de externe al Chinei a refuzat să divulge locaţia ambasadorului său în Islanda după ce s-a raportat faptul că diplomatul a fost deţinut pentru spionaj în favoarea Japoniei.

Ma Jisheng a părăsit Reykjavik-ul cu destinaţia China în luna ianuarie a acestui an dar nu s-a întors în martie aşa cum era de aşteptat. Un site în limba chineză din New York a transmis faptul că acesta, împreună cu soţia sa, au fost arestaţi de către securitatea de stat fiind puşi sub acuzaţia de spionaj.

Ma a lucrat în ambasada Chinei la Tokyo de 2 ori, ultimul său mandat de ambasador terminându-se în 2008.

Acuzaţiile de spionaj sunt o chestiune sensibilă datorită faptului că relaţiile dinte China şi Japonia s-au deteriorat în ultimii ani, în special de când a fost ales prim-ministrul Shinzo Abe.

Cele două ţări sunt blocate într-o dispută teritorială pentru insulele nelocuite din Marea Cinei de Est ce are loc de mult timp. Insulele, cunoscute ca Diaoyu pentru chinezi şi Senkaku pentru japonezi, aparţin, conform normelor internaţionale, Japoniei, dar China se plânge că Japonia nu a plătit suficient pentru brutalitatea trupelor sale din cel de-al doilea război mondial.

Absenţa prelungită a lui Ma din Reykjavik a fost scoasă la iveală de către un ziar islandez în septembrie. Ma a fost ambasador numai din decembrie 2012 – însemnând că dacă nu s-a întors la postul său atunci a avut un mandat neobişnuit de scurt.

Mingjing News au menţionat acuzaţiile de spionaj, iar ziarul Ming Pao, din Honk Kong, a publicat povestea. Unele site-uri de ştiri din China continentală au preluat ştirea, dar au refuzat să o publice iar apoi au şters-o.

Întrebat dacă rapoartele erau adevărate, Hong Lei, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, a spus: “Nu am informaţii despre asta.” El a dat acelaşi răspuns atunci când a fost întrebat despre locaţia actuală a lui Ma şi la întrebarea cine era ambasadorul chinez în Islanda.

O purtătoare de cuvânt al ministerului de externe din Islanda, Urdur Gunnarsdóttir, a confirmat că Ma trebuia să revină în luna martie. Ea a spus că ambasada chineză din Reykjavik a transmis faptul că ambasadorul nu se va întoarce la post din cauza "motivelor personale". De atunci la post a fost numit un ambasador temporar, a declarat Gunnarsdóttir.

CV-ul lui Ma a fost şters de pe site-ul ambasadei chineze din Islanda. Ultima referire către acesta în secţiunea de ştiri datează din luna septembrie a anului trecut. Articole mai vechi despre el erau încă vizibile acolo şi pe site-ul ministerului de externe.

Ma a fost secretarul ambasadei chineze în Japonia între 1991 şi 1995, şi consilier ministerial între 2004 şi 2008. Înainte de a deveni ambasador în Islanda, el a lucrat ca director şef al informaţiei în Ministerul de Externe. Un oficial din guvernul japonez a declarat pentru Reuters că: “Suntem conştienţi despre ştire. Dar, practic, este o problemă internă a Chinei, aşadar, guvernul japonez se va abţine de la comentarii.”

În 2012 existau rapoarte că un oficial al securităţii de stat din China, ce lucra în slujba unui vice-ministru, a fost arestat sub acuzaţia de spionaj pentru S.U.A..

Cel mai cunoscut scandal în legătură cu spionajul l-a implicat pe Yu Qiangsheng, un oficial veteran din Ministerul Informaţiilor, care a fugit în S.U.A. în 1985 şi le-a mărturisit americanilor că un analist retras al C.I.A. spiona pentru China. Respectivul s-a sinucis cu câteva zile înainte de a fi condamnat de către un tribunal din S.U.A..

Fratele lui Yu, Yu Zhengsheng a prosperat politic în ciuda conexiunilor familiale, iar acum este un membru al Comitetului Biroului Politic. Nu a putut să-l contacteze pe Ma.